Odata cu elaborarea strategiei energetice a judetului Arad, Centrala Electrica de Termoficare din municipiu si-a facut si ea publice intentiile. Astfel, Centrala atrage atentia ca necesita o modernizare a echipamentelor in concordanta cu cerintele de mediu. De asemenea, trebuie inlocuite sau modernizate exchipamentele auxiliare.
CET Lignit este conectat la conducta de mare presiune pe gaz si functioneaza pe gaz in timpul pornirilor si in timpul orelor de varf. Costul unei investitii pentru o centrala in cogenerare de deseuri in Arad a fost estimata la 100-110 milioane de euro. Se arata insa ca este posibil ca investitia sa coste mai mult decat pretul gazului. In plus, exista, de asemenea, cerinte obligatorii pentru un proiect de incinerare a deseurilor.
Totusi, combustibilii regenerabili trebuie introdusi in sistemul de productie: resturi vegetale, arderea gunoaielor alternativa la productia cu biogaz din resturi organice, energia geotermala si solara.
Pana la sfarsitul anului 2013, depozitul de zgura si cenusa va trebui sa fie inchis, iar pe termen lung, trebuie sa se renunte la utilizarea lignitului, spun cei care au realizat studiul de fezabilitate la CET.
In perspectiva, pentru Centrala aradeana sunt prezentate mai multe alternative: deseurile, reziduurile agricole, biogaz, energie solara si energie geotermala combinata cu pompa de incalzire.
O alta optiune de combustibil regenerabil poate fi biogazul, sau gazul de depozit de la tratarea deseurilor vegetale. Biogazul si/sau depozitele de gaz pot fi folosite ca fiind complementare, sau pentru substituirea gazului natural. (D.M.)