Conducerea administratiei judetene va duce un memoriu la cabinetului premierului Boc si la Ministerul Mediului. Acum doua luni de zile fiecare primar a fost invitat de Consiliul Judetean Tulcea sa isi spuna punctul de vedere in ceea ce priveste redesenarea hartii Natura 2000 la noi in judet.
Toata administratia si-a pus sperante in diminuarea suprafetelor protejate, dar, surpriza: judetul Tulcea se va alege cu alte 46.000 de hectare de arie protejata.
La finalul saptamanii trecute conducerea Consiliului Judetean a aflat ca propunerile primarilor de reducere a terenurilor protejate nu numai ca nu au fost ascultate, ba chiar intreg judetul se poate trezi cu inca 46.000 de hectare de teren protejate.
Luni, marti si miercuri, primarii localitatilor afectate de aceasta masura au fost chemati la Tulcea pentru a se discuta posibilitatea initierii unui memoriu care sa ia calea Bucurestiului.
„Cel tarziu miercuri va trebui sa fie gata acest memoriu cu care vom merge la cabinetul premierului Emil Boc si la Ministerul Mediului. In acest sens, fiecare primar va aduce cel tarziu luni exemple concrete despre pierderile financiare suferite din cauza incadrarii terenurilor in regim de protectie. Chiar daca are 200 de pagini, acest memoriu trebuie sa fie bine fundamentat”, spune seful Asociatiei Comunelor din Romania, filiala Tulcea, primarul Stefan Ilie.
Vor da in judecata Guvernul
In aceeasi ordine de idei, Stefan Ilie mentioneaza faptul ca la incheierea memoriului se va stipula foarte clar faptul ca autoritatile tulcene vor actiona in instanta Guvernul Romaniei daca va fi publicata hotararea de Guvern care stabileste cresterea terenurilor protejate in judetul Tulcea.
„Eu recunosc dreptul la viata al necuvantatoarelor, apreziez grija pe care trebuie sa o aiba toata lumea pentru vegetatie, dar sunt convins ca omul roman, omul european are prioritate. Eu propun sa nu ne taiem singuri craca de sub picioare”, spune presedintele Consiliului Judetean, Victor Tarhon, primul care a stabilit ca problema trebuie transata la Bucuresti.
In acest sens, Consiliul Judetean Tulcea a aplicat un chestionar tuturor primarilor din Tulcea si a stabilit ca absolut niciuna din administratiile locale nu a fost consulatata atunci cand au fost delimitate ariile protejate.
Compensatii pentru ariile protejate din Franta
Seful Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, Cristina Gherghisan, spune ca nicidata nu au existat plati diferentiate pentru terenurile din Natura 2000. Stefan Ilie (seful ACoR Tulcea) spune ca in Franta, de exemplu, exista tot felul de masuri compensatorii:
„Acolo primarii se lupta sa isi extinda ariile protejate, pentru ca primesc subventii de trei ori mai mari, pentru ca au punctaje mai mari pentru proiectele de infrastructura. La noi nu exista absolut nimic din toate acestea”.
Cititi mai multe amanunte in Adevarul de Seara Tulcea!