Uniunea Europeana inaspreste legislatia cu privire la tratarea deseurilor nucleare

Uniunea Europeana inaspreste legislatia cu privire la tratarea deseurilor nucleare

Uniunea Europeana (UE) a adoptat marti o legislatie care impune norme mai constrangatoare pentru tratarea deseurilor nucleare, reglementand in mod strict exporturile catre alte tari, dar nu suficient de strict, in opinia ecologistilor, relateaza AFP, citat de Mediafax.

“Este vorba despre un pas major pentru siguranta nucleara din Uniunea Europeana. Dupa ani de inactiune, UE isi asuma pentru prima data angajamente cu privire la stocarea definitva a deseurilor nucleare”, a dat asigurari comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, intr-un comunicat.

Aceasta legislatie impune Guvernelor europene sa pregateasca, pana in 2015 cel mai tarziu, un program detaliat despre modul in care intentioneaza sa creeze centre de stocare definitiva a deseurilor provenind de la centralele nucleare. In prezent, in majoritatea tarilor nu exista asemenea centre.

Totodata, mai multe state membre UE vor putea sa se grupeze, convenind sa utilizeze impreuna un centru de stocare, amplasat pe teritoriul unuia dintre ele.

Toti urmeaza sa stabileasca un calendar si modalitati de construire a acestor centre. Tarile vor avea, de asemenea, obligatia sa ii informeze in mod corespunzator pe salariatii intreprinderilor respective, iar populatiile locale urmeaza sa “participe efectiv la procesul de decizie”.

De asemenea, acestia vor fi obligati sa se supuna, in mod periodic, unui examen international, cel putin o data la zece ani, pentru a garanta aplicarea normelor celor mai stricte.

Un punct deosebit de sensibil, exportul deseurilor catre alte tari, este autorizat, in continuare, dar in conditii mai stricte si mai constrangatoare. Astfel, “tarile de destinatie” urmeaza sa dispuna de un centru de stocare definitiva aflat in serviciu la data expedierii deseurilor, cu instalatii aflate la mare adancime in subsol, in cazul deseurilor cu radiatie puternica.

Centre de acest tip nu exista in toata lumea, iar niciunul nu se afla in constructie, in afara UE. La actualul nivel al tehnicii, sunt necesari aproximativ 40 de ani pentru a concepe si construi un asemenea centru.

Directivele actuale ale UE interzic, deja, in mod expres, exportul catre tari din Africa, Pacific, Caraibe, dar si catre Antarctica.

Dar, aceste dispozitii nu merg atat de departe pe cat si-ar dori ecologistii. Legislatia continua sa autorizeze “transferul problemei europene a deseurilor catre alte tari”, a declarat vicepresedintele grupului Verzilor din Parlamentul European (PE), Rebecca Harms.

In propunerea sa initiala, de anul trecut, Comisia Europeana (CE) a cerut o interzicere totala a exporturilor, pozitie sustinuta, in iunie, de PE, dar doar in mod consultativ. Guvernele europene, care au avut de spus ultimul cuvant, au hotarat altfel.

In prezent, 14 din cele 27 de tari ale UE detin reactoare nucleare, care genereaza combustibil uzat.

In urma catastrofei nucleare de la Fukushima, in Japonia, mai multe tari si-au schimbat pozitia. Germania a hotarat sa renunte la energia nucleara civila inainte de 2022. In Italia, o zdrobitoare majoritate a populatiei s-a pronuntat, la mijlocul lui iunie, impotriva unei reveniri la energia nucleara, printr-un referendum.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,343FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente