Harta gunoaielor de pe malul Somesului arata mai bine decat anul trecut

Harta gunoaielor de pe malul Somesului arata mai bine decat anul trecut

Patru membri ai Clubului Ecologic Eaton din comuna maramureseana Farcasa au inceput duminica, 17 iulie, actiunea de cartare a zonelor cu deseuri de pe malurile Somesului. Voluntarii din campania „Let’s do it Romania” au vizeaza pentru intocmirea hartii toate localitatile de pe valea raului. „Inarmati” cu biciclete, GPS-uri si aparate foto, tinerii au batut zeci de kilometri in cautarea deseurilor. Desi acestea nu au disparut inca, s-a observat totusi o imbunatatire fata de anul trecut.

„Am stabilit ca incepem cu Raul Somes, care este cel mai poluat. In el se deverseaza toate paraurile din zona noastra. Odata cu apa din amonte vin si o multime de PET-uri. Am inceput de la podul din Ardusat si am gasit multe gunoaie in zona ,,La Corboi”, unde campeaza multi turisti care lasa in urma lor un dezastru ecologic. Am continuat sa mergem in amonte de-a lungul Somesului, ajungand in dreptul fiecarei localitati: Buzesti, Tamaia, Sarbi, Farcasa si pana la Gardani”, a spus Lucian Zah, coordonatorul local al acestei actiuni.

La fel ca in restul judetului deja cartat, s-a constatat faptul ca problemle majore in privinta deseurilor sunt inregistreate in zonele de camping si in special pe malurile raurilor. O alta problema o reprezinta PET-urile si pungile aruncate din masini, care sunt dispersate pe marginea drumurilor si sunt greu de cules.

„Am gasit destul de multe gropi de gunoaie, mai putine ca anul trecut, mult mai putine. Somesul arata destul de bine. Eu zic ca suntem pe drumul cel bun. Oamenii incep sa invete sa protejeze natura. Vom continua sa cartam raul Somes, pana la Stramtori la Ticau, unde este si limita de judet, apoi vom carta comunele din Zona Codrului: Farcasa, Ulmeni, Arinis, Asuaj, Baita, Bicaz”, a explicat Lucian Zah.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente