Peste trei ani, toti sibienii vor colecta selectiv deseurile, datorita unei investitii cu fonduri UE

Peste trei ani, toti sibienii vor colecta selectiv deseurile, datorita unei investitii cu fonduri UE

Toti sibienii vor putea colecta selectiv deseurile peste trei ani, multumita celei mai mari investitii realizate din fonduri europene de catre Consiliul Judetean, care va folosi 26,9 milioane de euro, din care 16 milioane de euro finantare nerambursabila de la UE, a anuntat marti, intr-o conferinta, presedintele CJ, Martin Bottesch.
„Cel mai mare proiect din fonduri europene este proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu”. (…) La finalul proiectului, in 2014 se va face colectare selectiva pentru tot judetul”, a precizat Martin Bottesch. El a aratat ca, in prezent, doar jumatate din populatia judetului colecteaza selectiv deseurile, fiind vorba de o parte din municipiul Sibiu, municipiul Medias si orasele Cisnadie, Saliste, Avrig si Agnita.

Colectarea selectiva a deseurilor in tot judetul va insemna si mai multi bani cheltuiti lunar de sibieni pentru salubritate. Conform estimarilor, sibienii care locuiesc in municipii si orase este posibil sa plateasca, din 2014, o taxa de salubritate de 70,23 de lei pe an, de persoana, dublul celei care urmeaza sa fie introdusa pentru colectarea selectiva, in mediul rural. Peste trei ani, in toate localitatile din judetul Sibiu vor exista pe strazi, in locuri special amenajate, pubele de diferite culori pentru a se colecta in ele sticla, plasticul si hartia.

Astfel, vor fi cumparate cu bani europeni aproape 3.000 de containere, 62.000 de pubele pentru colectarea separata a deseurilor reciclabile. La acestea se mai adauga 1.165 de containere si 31.500 de pubele pentru colectarea separata a deseurilor biodegradabile menajere si 25.000 de unitati de compostare individuala. Toate deseurile vor fi sortate intr-o statie noua, in comuna Sura Mica, cu o capacitate de 20.000 de tone anual. Vor mai fi construite si alte doua statii de compostare, la Sura Mica si Tarnava, cu o capacitate de 15.000 de tone pe an, respectiv de 7.000 de tone pe an, pentru tratarea deseurilor municipale biodegradabile colectate separat.

Pana la sfarsitul anului viitor, tot din bani europeni, vor fi inchise definitiv, conform standardelor UE, cinci depozite neconforme aflate in Agnita, Avrig, Cisnadie, Remetea si Talmaciu. Valoarea totala a proiectului este de 26.937.453 euro, din care, cheltuieli eligibile, 22.571.548 euro (16.053.714 euro finantare nerambursabila de la UE prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, 3.612.086 euro – contributie de la bugetul de stat, 401.343 euro – contributia beneficiarului de la bugetul local, 2.504.405 euro – contributia CJ la cheltuielile eligibile, altele decat cele finantate prin POS Mediu). AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *