Natura 2000 in regiunea Nord-Vest – optiunea verde pentru bunastare

Federa?ia Coali?ia Natura 2000 România protesteaz? fata de transformarea avizului obligatoriu al custozilor ariilor protejate în unul consultativ
Natura 2000 in regiunea Nord-Vest– optiunea verde pentru bunastare
Natura 2000 in regiunea Nord-Vest– optiunea verde pentru bunastare

Centrul National pentru Dezvoltare Durabila si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice au organizat marti, 11 iunie 2013, la Cluj-Napoca, Natura 2000 – optiunea verde pentru bunastarea Romaniei, un eveniment de informare dedicat organizatiilor, publicului si presei din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, realizat in cadrul campaniei nationale de constientizare InfoNatura2000.

Au sustinut prezentari: Radu Vadineanu, manager de proiect in cadrul CNDD, despre activitatile campaniei si studiul sociologic realizat la nivel national in ianuarie 2012 privind reteaua Natura 2000, Paul Beldean din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj despre experienta reglementarii retelei de situri Natura 2000 si Alin Mos, directorul Parcului National Apuseni. Participantii au discutat aspecte tehnice privitoare la managementul ariilor protejate si legislatia de mediu.Participantii au primit trei volume realizate in premiera: Albumul Natura 2000 in Romania, Catalogul habitatelor, speciilor si siturilor Natura 2000 in Romania si Agenda Natura 2000 pentru anii 2013-2014.

La seminar au participat reprezentanti ai Agentiilor de Protectie a Mediului, Comisariatelor teritoriale ale Garzii de Mediu, Consiliilor Judetene, Agentiilor de Dezvoltare Regionala, Directiilor Silvice, Directiilor Agricole, Apele Romane–directiile teritoriale, Camerelor de comert, Institutelor de cercetare si Universitatilor, ONG-uri, custozi/administratori de situri Natura 2000 si mass-media din judetele Cluj, Maramures, Satu-Mare, Salaj si Bistrita-Nasaud.

In perioada 28 mai – 27 iunie 2013 se desfasoara 8 seminare regionale privind importanta conservarii biodiversitatii prin reteaua Natura 2000. Rolul acestor evenimente este informarea publicului asupra caracteristicilor si a beneficiilor oferite de reteaua Natura 2000. Scopul principal al retelei este de a gasi solutii pentru a permite desfasurarea activitatilor economice “prietenoase cu mediul” simultan cu protectia biodiversitatii si nu de a interzice activitatile umane, libera circulatie a persoanelor sau de a limita dreptul la proprietate. Siturile Natura 2000 ofera oportunitatea desfasurarii de activitati ecoturistice, pasunat si cosit cu moderatie, dezvoltarea agriculturii ecologice ceea ce creste valoarea produselor locale, dezvoltarea mestesugurilor traditionale. In Romania au fost declarate pana in prezent 530 de situri Natura 2000.Proiectul cu titlul InfoNatura 2000 – “Campanie nationala de constientizare privind importanta conservarii Biodiversitatii prin Reteaua Natura 2000 in Romania” este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Sectorial Mediu – Axa prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”. Durata proiectului este de 36 de luni, intre 14 decembrie 2010 – 31 decembrie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *