Japonia, noul star al energiei solare

0
395
Energia verde din Avrig atrage atentia investitorilor din Elvetia
Energia verde din Avrig atrage atentia investitorilor din Elvetia
Japonia, noul star al energiei solare
Japonia, noul star al energiei solare

Germania si China detineau suprematia in ceea ce priveste productia de energie solara, dar o noua tara a venit din urma si le ameninta locul de lider. Japonia a cunoscut o dezvoltare rapida a acestui sector, mai ales dupa dezastrul de la Fukushima care a reusit sa-i puna in garda pe japonezi in fata pericolului centralelor nucleare.

Daca pana nu de mult, doar 1% din energia Japoniei provenea din surse regenerabile, in primul trimestru din 2013 instalatiile fotovoltaice din Japonia si-au crescut capacitatea cu 270%, iar pana la sfarsitul anului, panourile solare instalate vor acoperi productia a sapte reactoare nucleare. Aceasta crestere va permite Japoniei sa surclaseze Germania, care este acum cea mai mare piata, in termeni de venituri, pentru energia fotovoltaica.

Anul acesta, investitiile planificate in energia regenerabila sunt de 20 de miliarde USD, aproape dublu fata de anul trecut cand au fost alocat un buget de 11 miliarde USD.

Conform estimarilor, Japonia produce in acest moment in jur de 7.429 de megawati, in timp ce Germania are o capacitate de 32.192 de megawati. Chiar daca diferenta este mare, investitiile masive din Japonia si ritmul de crestere pot face ca pe termen scurt si mediu, Germania sa piarda aceasta pozitie de lider.

Japonezii sunt motivati sa-si asigure cat mai repede, necesarul de energie din surse alternative si sa renunte la numeroasele centrale nucleare care, dupa experienta Fukushima sunt vazute ca niste bombe cu ceas care pot declansa in orice moment un dezastru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.