Campanie pentru selectarea materialelor reciclabile in Zalau

Cristian Talos - AVE Eco Serv: „Cerem sprijin si implicare din partea cetatenilor municipiului Zalau”
Cristian Talos – AVE Eco Serv: „Cerem sprijin si implicare din partea cetatenilor municipiului Zalau”

Societatea AVE Eco Serv S.R.L. din Zalau continua campania prin care selectarea materialelor reciclabile ar trebui sa devina o responsabilitate si totodata un mod de viata al cetatenilor din intreg judetul Salaj. La Zalau, compania AVE, desi a inregistrat rezultate foarte bune pe acest segment situandu-se pe un loc fruntas pe tara la selectarea deseurilor reciclabile, totusi, aceasta se confrunta, inca, cu multe neajunsuri. Doua dintre ele sunt constiinta si bunul simt pe care multi locuitori le lasa deoparte atunci cand vine vorba de separarea si depozitarea corespunzatoare a deseurilor reciclabile. „Desi ne bucuram de un sprijin constant din partea cetatenilor iar rezultatul in ansamblu este unul bun, continuam sa ne confruntam cu destule cazuri care umbresc atat activitatea noastra, cat si ceea ce e mai important, rezultatul actiunilor cetatenilor care respecta aceste reguli si doresc sa traiasca in spatii curate dar si sa colecteze corect aceste materiale”, a spus Cristian Talos. Problema cautatorilor in gunoaie care, fireste, le si arunca pe jos sau le imprastie pe zeci de metri, este inca o problema doar partial solutionata. Sunt zone, cartiere unde acesti scormonitori revin constant in ciuda tuturor avertismentelor si chiar a sanctiunilor care, ce-i drept, se aplica mai putin in cazul lor pentru ca oricum raman simple hartii sau vorbe in vant.

Talos a facut un apel la cetatenii Zalaului, carora le-a multumit pentru acest loc de frunte pe tara in cursa pentru selectarea materialelor reciclabile si i-a indemnat sa participe mai activ la actiunile de curatare a spatiilor din jurul blocurilor, in special a zonelor cu iarba aflate sub balcoane si care, din pacate, de multe ori devin pentru unii locatari loc de aruncat deseurile, resturile menajere, al cutiilor sau sticlelor de plastic. Unii cetateni sunt chiar revoltati daca li se sugereaza sa puna mana, la propriu, sa faca putina curatenie sau, daca sunt surprinsi ca arunca sacul de plastic oriunde altundeva decat in container. Acestia raspund iritati „…pai, sa faca AVE, ca de-aia iau bani”.

Cu astfel de mentalitati, orasul Zalau (si nu numai) inca se mai confrunta. La fel si cu aruncatul resturilor menajere din casa, in cosurile de gunoi amplasate pe strada. Directorul AVE a mai mentionat faptul ca au fost modernizate in ultimele luni peste 40 de puncte gospodaresti de colectare a deseurilor si ca aceasta actiune va continua.

Chiar daca edilii se vor supara din nou pe noi, reamintim ca supravegherea prin camere video si luarea altor masuri decat amenzile contraventionale, date din an in Pasti si care uneori sunt aplicate exact in cazurile in care nu e necesara aceasta masura, ar putea avea un succes mai mare in contracararea acestor comportamente, un adevarat cosmar pentru ceilalti cetateni care incearca din rasputeri sa traiasca civilizat. Pentru ca, daca o amenda, sa zicem, o stergi daca scoti banul din buzunar, rusinea si penibilul cu care te-ai putea trezi peste tine, daca esti pozat sau filmat cand arunci gunoiul ca maimuta, din copac, nu prea le mai poate sterge nimic, prea curand. Putem avea un oras curat si frumos, insa o parte din locuitori trebuie sa stie ca acest lucru nu tine doar de Ave sau Citadin, ci in mare masura, de noi insine.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente