Asociatiile si composesoratele nu pot exploata lemnul din padure decat cu firme specializate

Asocia?iile ?i composesoratele nu pot exploata lemnul din p?dure decat cu firme specializate
Asociatiile si composesoratele nu pot exploata lemnul din padure decat cu firme specializate
Asociatiile si composesoratele nu pot exploata lemnul din padure decat cu firme specializate

Iarna bate la usa si proprietarii de paduri constituiti in asociatii sau composesorate nu pot sa-si exploateze partea de masa lemnoasa ce le revine decat prin firme specializate. Numai ca firmele de exploatare au o anumita cota de masa lemnoasa pe care nu o pot depasi. Am discutat, ieri, cu Danut Bodea, seful Ocolului Silvic din Almasu, unul dintre cele mai mari ocoale silvice din judet. Bodea spunea ca nu poate elibera foile de transport pentru materialul lemnos, pana ce persoana juridica nu prezinta contractul incheiat cu o firma de exploatare a lemnului. In judetul Salaj exista 16 firme de exploatare. Putine pentru masa lemnoasa care se taie legal in Salaj, mai ales ca acestor firme li se impune o cota limitata de lemne pe care au dreptul sa o exploateze.

Alti bani dati

Obligativitatea exploatarii lemnului pentru persoane juridice doar de firme specializate este prevazuta in Codul silvic inca din anul 2008. Ea insa nu s-a respectat. Acum, cand a intrat in functiune programul „Radarul padurilor”, se incearca prin toate formele oprirea ilegala a taierii padurilor. In cazul padurilor private, proprietatea persoanelor juridice, nu se poate

Asociatiile si composesoratele nu pot exploata lemnul din padure decat cu firme specializate exploata nici un metru cub de lemn decat de catre firme autorizate. Numai ca firmele autorizate, daca le gasesti dispuse sa incheie contract cu proprietarul padurii, persoana juridica, nu o vor face pe gra-tis. Suma depinde de situarea padurii, de desimea ei, de esenta lemnului si de alti factori luati in calcul.
Amenzi de 30.000 de lei

Danut Bodea spune ca persoanele fizice pot exploata pe cont propriu, adica fara firma specializata, pana la 20 de metri cubi de masa lemnoasa. Daca un ocol silvic oarecare elibereaza foile de transport fara contractul incheiat intre o firma de exploatare si persoana juridica, risca o amenda de 30.000 de lei. La va-loarea acestei amenzi, nimeni nu se incumeta sa faca… favoruri. Mai ales ca lucratorii Garzii de mediu dau zilnic tarcoale portiunilor aflate in exploatare din padurile salajene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *