An de an, primavara, bistritenii viziteaza Padurea din Ses din Orheiu Bistritei pentru a surprinde splendoarea lalelei pestrite, planta protejata prin lege, care mai poate fi intalnita in putine locuri din tara. Unii insa inteleg sa „protejeze” aceasta planta, ce poate fi admirata doar maxim o luna pe an, cu mici si bere.
Cu mici si bere a fost intampinata si anul acesta laleaua pestrita, planta protejata, care mai poate fi intalnita in putine locuri din tara. Petrecaretii care s-au gandit sa profite de vremea buna din ultimele doua weekenduri au pus gratarele sa sfaraie tocmai in Padurea din Ses, zona protejata datorita acestei plante, care i-a fascinat pe botanistii romani si nu numai.
Astfel de comportamente, la care se adauga neaplicarea legii si lipsa fondurilor pentru protejarea zonei, au dus si la disparitia lalelei pestrite dintr-o arie protejata din judetul Salaj, unde nu a mai fost gasita nici macar o lalea pe o suprafata de 10 hectare.
„Padurea de pe sesul Orheiului in aceasta perioada gazduieste una dintre cele mai extraordinare aparitii: laleaua pestrita. Daca o meritam sau nu, va lasam pe dumneavoastra sa hotarati”, precizeaza ecologistul Cristian Tetcu, care a si facut publice o serie de fotografii care-i arata pe amatorii de iarba verde cum fac gratare si joaca fotbal chiar in zona protejata.
In Padurea din Ses, situata la doar cativa kilometri de Bistrita, an de an cresc sute de lalele pestrite, asta desi cercetatorii au constatat ca stejarii care favorizeaza aparitia plantei au inceput sa dispara din cauza taierilor abuzive.
Cum cele 80 de hectare care compun rezervatia nu sunt pazite sau ingradite, nu doar amatorii de picnic contribuie la disparitia lalelei, ci si animalele lasate nesupravegheate sa pasca in acest perimetru.