In 2014, programul de impaduriri Padurea Copiilor si ViitorPlus au reusit sa atraga aproape 100.000 de lei din donatii individuale in cadrul evenimentelor sportive caritabile in care proiectul si organizatia au fost prezente. Fondurile stranse sunt destinate infiintarii de paduri pe terenuri degradate in sudul tarii. Pana in acest moment, in Padurea Copiilor au fost plantate peste 37 de hectare de padure si 257.000 de puieti.
La finalizarea celei de-a paisprezecea campanii de voluntariat la plantari, ViitorPlus anunta in premiera sumele atrase pentru impadurirea terenurilor degradate din sudul tarii in acest an. Astfel, in 2014, din bugetul proiectului de impadurire realizat pana acum, de peste 190.000 de lei, aproape 100.000 de lei au fost stransi din evenimente sportive caritabile. Aceste fonduri sustin actiunile de impadurire realizate prin programul Padurea Copiilor, actiuni ce vin in plus fata de initiativele Romsilva si reprezinta un castig extraordinar pentru judetele despadurite istoric din sudul tarii.
„Sudul tarii are nevoie urgent de lucrari de impadurire. Terenurile degradate pot prinde din nou viata prin aceste paduri, ajutand totodata si agricultura locala. Deoarece costurile pentru impadurirea terenurilor degradate sunt mai mari decat in cazul terenurilor productive, e nevoie de ajutorul tuturor. Speram ca pana la sfarsitul anului sa convingem tot mai multi donatori si companii sa ni se alature in initiativa noastra de a lasa si paduri mostenire copiilor nostri”, spune Teodora Palarie, managerul programului Padurea Copiilor.
Evenimentele sportive care au condus la atragerea acestor fonduri sunt: Crosul Padurii powered by Dolce Sport, Unicredit Leasing Transmaraton si 1000 km Balkan Charity Challenge.
Printre realizarile acestui an, se numara inaugurarea padurii realizate de ViitorPlus in comuna Dragos-Voda, aflata in dreptul Km 86 de pe Autostrada Soarelui, lansarea site-ului dedicat proiectului www.padureacopiilor.ro, dar si campania de voluntariat la plantari din aceasta toamna, realizata cu sprijinul a peste 400 de persoane ce au contribuit cu aproape 4500 de ore de voluntariat pentru plantarea a 8000 de puieti in comuna Poroschia, judetul Teleorman. Aceste actiuni de voluntariat nu ar fi fost posibile fara sprijinul si contributia partenerilor mai noi sau mai vechi ai impaduririlor: Amway Romania, Avis Rent a Car Romania, echipa Camarazii si Invictus, Metro Cash & Carry Romania, Servier Pharma, Strauss Romania, Telekom Romania si Kaufland Romania.
Strangerea de fonduri continua atat pentru donatori cat si pentru companii pana la sfarsitul anului. Persoanele fizice sunt invitate sa ia parte la campania Dune de padure, o serie interactiva de benzi desenate ce spune povestea unui alergator, Andrei, manat de dorinta de a impiedica desertificarea sudului tarii. Astfel, Andrei se hotaraste sa ia startul la Marathon des Sables, cea mai grea cursa de anduranta de pe pamant (250 km in desertul Sahara) si, pe parcursul sau la finalul ei, sa gaseasca comoara care va ajuta la realizarea de paduri in sudul Romaniei.
Pana la sfarsitul lui 2014, companiile care au inregistrat profit in acest an pot opta pentru redirectionarea a 20% din impozitul pe profit in limita a 3 la mie din cifra de afaceri pentru Padurea Copiilor, ajutand astfel zona vulnerabila din sudul tarii sa lupte impotriva fenomenelor extreme provocate de schimbarile climatice. Aceasta facilitate fiscala permite companiilor sa investeasca in proiecte comunitare, prin atribuirea de sponsorizari, suma ce se scade din impozitul pe profit de plata.
*** Despre Padurea Copiilor
Proiectul Padurea Copiilor a inceput in 2007, sub indemnul Adopta un copac! contribuind pana in acest moment la realizarea a peste 37 de hectare de padure pe terenuri degradate, in judetele slab impadurite din sudul tarii. Terenurile impadurite prin Padurea copiilor sunt terenuri publice care nu beneficiaza de finantari de la stat, dar care necesita lucrari de reabilitare.
Dune de padure prezinta povestea enigmatica a lui Andrei, un tanar alergator, purtat intre vis si realitate, intre desert si padure. Este o banda desenata inspirata din viata reala, despre chemare si implicare in lupta anti-desertificarii sudului tarii.
*** Despre ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila
ViitorPlus este o organizatie nonprofit, care deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, constructie de colectoare solare si utilizarea lor pentru dotarea unor obiective sociale, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu, in diferite judete ale tarii, precum, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman sau in Bucuresti. Printre proiectele recunoscute national si international ale organizatiei se numara: ‘Padurea Copiilor – adopta un copac!’, ‘Atelierul de panza’, ‘Recicleta’, Ecoprovocarea, Harta Reciclarii etc.
Mai multe informatii: www.viitorplus.ro.