Esti nervos si obosit? Motivul: n-ai mai vazut soarele de 24 de zile!

E?ti nervos ?i obosit? Motivul: n-ai mai v?zut soarele de 24 de zile!
Esti nervos si obosit? Motivul: n-ai mai vazut soarele de 24 de zile!
Esti nervos si obosit? Motivul: n-ai mai vazut soarele de 24 de zile!

24 de zile, adica 576 de ore sau 34.560 de minute. Atat a trecut de cand milioane de romani din Moldova, Muntenia si buna parte din Dobrogea nu au mai vazut soarele decat in poze sau filme. Meteorologii vin cu o statistica socanta: este cea mai lunga perioada din 1983 incoace in care soarele a “disparut” de pe cer.

Unde nu intra soarele pe fereastra, intra doctorul pe usa! Si asta, pentru ca soarele este cea mai buna sursa de vitamina D, un element esential pentru sanatatea organismului. De aproape o luna, in majoritatea zonelor din tara, cerul a fost acoperit de nori.

Medicul Cristina Enescu spune ca lipsa soarelui, pentru o perioada indelungata, poate duce la anumite dezechilibre in corp. „Soarele ne furnizeaza cea mai mare cantitate de vitamina D, iar cei mai afectati de lipsa acesteia sunt copiii in crestere, gravidele, mamele care alapteaza, batranii, persoanele care depun un efort intelectual sporit, sportivii de performanta. Lipsa vitaminei D produsa de soare poate duce la depresie si anxietate, stiut fiind faptul ca acesta este un bun aliat al psihicului, iar lumina naturala stimuleaza buna dispozitie”, ne-a explicat Cristina Enescu, medic primar medicina de familie.

Copiii si batranii, cei mai afectati

Potrivit acesteia, iarna, creierul produce o cantitate mai mica de serotonina, un antidepresiv natural, motiv pentru care se poate instala depresia sau oboseala. In cazul copiilor, vitamina D este esentiala, de asemenea, intrucat „ajuta la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos si la prevenirea rahitismului”, a completat medicul.

In ultimele zile a nins in aproape toata tara
Batranii sunt afectati de lipsa razelor solare, respectiv a vitaminei D, care, in cazul lor, ajuta la prevenirea fracturilor si impiedica fragilizarea oaselor. Tot din cauza lipsei soarelui mancam mai mult, deoarece se diminueaza nivelul leptinei din corp, un hormon care informeaza creierul ca stomacul este plin.

Din cauza ploii inghetate, trotuarele s-au transformat in patinoare
Sistemul imunitar slabeste, atunci cand soarele nu apare un timp indelungat, iar noi devenim vulnerabili in fata virozelor, astmului si alergiilor, spun si specialistii de la Institutul National al Sanatatii din SUA.

Ceata ingreuneaza traficul rutier

Va fi urat in continuare

In multe parti ale tarii nu vom vedea soarele nici in urmatoarele zile. Singurii care se vor bucura de vreme frumoasa si temperaturi mai mari cu circa 5 grade decat ar fi normal la aceasta data sunt cei din centrul si vestul tarii. ”Vremea se va mentine inchisa in urmatoarele zile, in estul si sudul tarii. Va ploua, chiar in cantitati mai importante sambata si duminica. Valorile termice vor fi mai mici decat cele normale pentru aceasta data. In Capitala, vom avea 1 grad, iar in Moldova vor fi intre -3 si -2 grade. Luni si marti se vor mentine aceste conditii meteo, inclusiv ceata si ploaie, care produc polei”, ne-a explicat Mihai Hustiu, meteorolog ANM.

Alimente bogate in «vitamina soarelui»

Click! iti arata care sunt alimentele cele mai bogate in vitamina D (“vitamina soarelui”), pe care medicii le recomanda mai ales in perioadele fara razele soarelui: somonul, macroul, tonul, sardinele, galbenusul de ou, ficatul de vita, lactatele nedegresate (cascavalul, laptele batut), cerealele integrale, nucile, merele si ciupercile.

Pe sosele s-a format polei

Un pericol neasteptat a aparut in aceste zile pentru soferi si pietoni. Meteorologii romani ii spun polei, cei americani spun ”freezing rain” (ploaie inghetata). In timpul noptilor, mai ales, burnitele si ploile ingheata imediat cum ajung la sol, unde temperaturile sunt sub minus zero grade.

Masinile si copacii au fost acoperite de gheata
Soferii s-au trezit cu un strat de aproape un centimetru de gheata, care s-a format pe parbrize, incuietori, oglinzi. Daca ei pot curata gheata formata, pietonii trebuie sa stie sa ”patineze” pe trotuare, la primele ore ale diminetii, cand e ghetus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *