Presedintele Asociatiei Administratorilor de Paduri, Gabriel Stanciu, a spus ca ar fi nevoie de 3,5 mld. euro bani europeni pentru domeniul silvic, sumele prevazute prin noul PNDR insemnand ”practic lipsa de finantare”. Presedintele Asociatiei Forestierilor, Nicolae Tucunel: ”Sa taiem raul de la radacina”.
”Avem circa 100 de ocoale silvice in AAP, din 140 care functioneaza la nivel national. Am luptat cot la cot cu ministrul Doina Pana pentru noul Cod Silvic, este lucrat in proprtie foarte mare de specialisti, doamna ministru a avut inspiratia sa adune toti actorii din sectorul silvic si sa lucreze, este singurul ministru care a procedat asa. Este poate cea mai buna varianta de Cod de dupa Revolutie, rezolva foarte multe probleme legate de micile proprietati, de mediu, de amenajamente, de favorizarea dezvoltarii locale prin prelucrarea locala a lemnului si multe altele. Doamna ministru s-a batut sa promoveze acest Cod pe care noi l-am facut in proportie mare. Avem nevoie de acest Cod Silvic. S-a promovat acest ”Radar al padurii” si efectele, daca mergem pe drum, le si vedem clar, nu mai curg transporturile de lemne”, a spus la Bistrita, intr-o conferinta de presa, Gabriel Stanciu.
El a vorbit si despre Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, fiind total nemultumit de alocarile financiare. ”Cuprinde doi piloni. Pilonul 1 sunt platile directe, acele subventii pe care le primesc agricultorii, 10,5 miliarde euro, iar pilonul doi – 8 miliarde euro pentru dezvoltare rurala, agricultura-silvicultura. Prin PNDR s-au alocat 300 de milioane pentru sectorul silvic din 18,5 miliarde, consideram ca sectorul silvic pe urmatorii sapte ani nu are niciun fel de finantare. Am ridicat problema pe toate canalele posibile. Autoritatea de Managemt e Ministerul Agiculturii, toti banii au mers pe agricultura. Si spunem ca vrem sa impadurim 2 milioane de hectare, cand in 24 de ani am reusit sa impadurim in afara fondului forestier 40.000 de hectare. Faceti un calcul, 2 milioane in cat timp vom putea, in conditiile in care nu s-au alocat fonduri. Este profund nedrept si vom vedea daca in ultimul ceas, pentru ca nu s-a semnat inca PNDR in forma definitiva, daca putem schimba ceva, cu implicarea doamnei ministru Pana bineinteles. Solicitarea noastra este de 3,5 miliarde de euro, suma fundamentata pe strategia nationala forestiera, s-a mers pe minim. Suma cuprinde toata gama de probleme forestiere: retea de drumuri forestiere, impaduriri, corectare torenti, achizitia utilajelor prietenoase cu mediul si multe altele”, a afirmat Stanciu.
Presedintele AAP a adaugat ca ”e mai rau ca pe vremea comunistilor”. ”Pe zona de munte, subventia pe teren ajunge catre 400 de euro. In conditiile astea, niciun agricultor nu va vrea sa-si impadureasca terenul, el nu face practic nimic si primeste 400 de euro. Actualmente, padurile nu primesc nimic in afara de obligatii si restrictii. Vorbim ca ne intereaza padurile si vrem sa le protejam, dar nu alocam bani. Trebuie facut ceva si pentru oameni, trebuie venit cu niste compensatii financiare pentru restrictiile impuse. Avem zone in parc national in care n-ai voie sa te atingi de nimic, deci n-ai niciun venit, plus ca trebuie sa-si faci amenajament, sa platesti administrare silvica, asta inseamna costuri. Cum mai vorbim de retrocedarea unei paduri cand de fapt ai pus un bir pe proprietarul respectiv? Nu i-ai retrocedat nimic, e mai rau ca pe vremea comunistilor, cel putin atunci ti-a luat padurea si nu ti-a pus niciun bir. Acum eu asa simt, ca e o batjocura la adresa sectorului silvic. O solutie pentru finantarea proprietarilor ar fi valorificarea creditelor de carbon, lucru trecut in Codul Silvic. Ar fi bine ca proprietarul sa aiba acces pe piata bursei carbonului”, a comentat el.
nicolae tucunel asforPresedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), care reprezinta interesele a peste 7.000 de agenti economici, Nicolae Tucunel, a mentionat ca a venit timpul ca raul sa fie taiat de la radacina.
”Apreciem apropierea produsa intre minister si organizatiile cu activitate in domeniul forestier. Speram ca acest mod de lucru sa fie pastrat. Suntem adeptii regulilor, simtim si noi ca e nevoie de a elimina prin reguli orice tentatie de sustragere de material lemnos. A venit timpul ca lucrurile sa fie taiate de la radacina. Sustinem promovarea Codului Silvic si avem rugamintea ca intr-un timp scurt sa fie elaboreat regulamentul de vanzare a masei lemnoase, unitar, si regulamentul de atestare a agentilor economici astfel incat sa nu poata intra in padure oricine doreste. Facem asemanare cu Colegiul Arhitectilor sau al Medicilor”, a spus el.