Agricultura ecologica in judetul Caras-Severin

Curs acreditat de agricultura ecologica in Timisoara
Agricultura ecologica in judetul Caras-Severin
Agricultura ecologica in judetul Caras-Severin

La nivelul judetului Caras-Severin se practica agricultura de subzistenta. Sunt inregistrate circa 108.027 gospodarii ce apartin populatiei, insa doar 23.040 exploatatii agricole sunt inscrise in Registrul Unic de Identificare gestionat de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A).

Astfel ca 78,67% din gospodariile taranesti practica agricultura de subzistenta, adica produc doar pentru propriul consum.
Dar fermierii din Caras-Severin se adapteaza usor normelor europene privind plata subventiilor si la cele privind calitatea. In ceea ce priveste calitatea, aceasta a luat un nou traseu in practica agricola din judet prin aceea ca in Caras-Severin au inceput sa fie cultivate in regim ecologic aproape 110 hectare, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Suprafata agricola totala de care dispune judetul este de aproape 397 de mii de hectare din care au fost declarate pentru subventionare peste 203 mii de hectare. Dintre acestea 108 hectare au fost cultivate in regim ecologic.

In sectorul culturilor vegetale s-a inregistrat o usoara scadere a productiilor, iar in ceea ce priveste efectivele de animale detinute de catre fermierii din satele judetului a cunoscut o usoara evolutie ascendenta, in sensul ca la unele specii efectivele au crescut. cea mai mare crestere s-a inregistrat la familiile de albine, o crestere cu circa 50% si cu peste 30% vorbim de crestere la ovine si caprine. La alte specii insa s-a inregistrat o scadere. Cea mai mare scadere in procentaj o au pasarile, cu 47% mai putine decat in anii anteriori, bovine cu 25%, iar la speciile de porcine cu doar 10%.

Astfel ca in 2013 situatia cererilor de plata pentru subventii si cereri de sprijin a ajuns la 23. 040 de cereri pe judet, pe o suprafata solicitata de 201.474 de hectare.
In perioada 2007-2013 pe componenta agricultura si dezvoltare rurala au fost accesate fonduri europene de circa 438 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *