Ferma de catina ecologica, sufocata de birocratie

C?tina ecologic? româneasc?, v?zut? prin ochii produc?torilor
Ferma de catina ecologica, sufocata de birocratie
Ferma de catina ecologica, sufocata de birocratie

Un  vis frumos, devenit… cosmar financiar

Lucian Darloman este din Bodesti, a terminat Facultatea de psihologie si asistenta sociala, dar n-a profesat in aceasta specialitate. Lucreaza in domeniul financiar, la Piatra Neamt.  Pentru el, agricultura, catina in mod special, este o “boala” mai veche. Cu ceva ani in urma i-a gasit si “leacul”. Din acel moment n-a mai stat o clipa, s-a pus iute pe treaba. A concesionat 30 hectare teren agricol la Dobreni, pentru ca la Bodesti nu s-a putut. Intentia era cat se poate de clara:  sa aiba cea mai mare plantatie de catina ecologica din judet.

 

*Catina, planta miraculoasa

De ce catina si nu altceva? Raspunsul lui Lucian Darloman  a venit promt si bine argumentat: “La nivel mondial, catina este considerata o planta strategica. Noi, romanii,  suntem mai putin “educati” in privinta alimentatiei. Catina,  aceasta planta miraculoasa, contine 112 elemente esentiale vietii. In Europa, Germania are cel mai bine pus la punct sistemul de obtinere a produselor din catina, pe continentul american e Canada, iar pe cel asiatic-China. Derivatele obtinute din catina sunt foarte bune in alimentatia oamenilor, mai cu seama a copiilor si a batranilor. Dar si a animalelor. Catina este cel mai bun imunoregulator natural. Boala apare acolo unde exista un dezechilibru. Catina, prin serotonina pe care o contine, regleaza organismul uman. In Romania, “parintele” catinei este profesorul universitar Ioan Brad, de la care am obtinute foarte multe date despre aceasta cultura. In tara noastra sunt putine informatiile cu privire la aceasta planta. De la catina se folosesc toate partile componente: coaja, frunze, nu mai zic de fructe. Catina este folosta cel  mai mult in domeniul farmaceutic, dar si in cel cosmetic. Fructul in sine este utilizat mai cu seama in sectorul alimentar.”

 

*Timp de 3 ani numai a investit in pamant

Din anul 2008, atunci cand a concesionat cele 30 ha teren agricol, de pe el nu a obtinut nici un venit. Doar a investit. A cheltuit foarte multi bani cu pregatirea pamantului, pentru conversia de la agricultura traditionala la cea ecologica. Asta dureaza  3 ani, in cazul arbustilor fructiferi, din care face parte si catina. Ar insemna ca pe acel teren, acum, catina sa fie deja plantata. Daca Lucian Darloman nu cumva  a renuntat la proiectul sau,  la visul sau de a avea o superba ferma de catina ecologica.”Nu, n-am renuntat! De anul trecut, terenul a iesit din perioada de conversie. Dar inca nu am plantat catina, pentru ca am avut de rezolvat niste probleme cu un proiect cu finantare europeana. Am asteptat un raspuns de la APDRP Bucuresti. Trebuia sa treaca un an ca sa-ti dea un raspuns! Trebuia sa spuna daca proiectul e bun sau nu. Acum imi zic ca nu am castigat finantarea… Proiectul a fost depus in doua randuri. Cu doua randuri de cheltuieli. Din start, eu trebuia sa fac dovada ca am in cont partea mea de contributie financiara, adica 500.000 euro. Valoarea totala a proiectului era de un milion de euro,  din care eu sa contribui cu jumatate din suma. A trebui sa fac rost de acei bani, ca nu-i aveam pe toti. In proiect avem prinsa partea de procesare a catinei, cu hala si toate utilajele necesare fluxului tehnologic. Pentru asta am cerut finantarea europeana. Dintr-o graba nefireasca, proiectul a “picat” de la finantare. Pur si simplu s-au omis niste detalii extrem de importante. In acel proiect aveam prevazut si un sistem de irigatie cu apa scoasa de la mare adancime. N-au observat asta pe schita si nici in documentatie, motiv pentru care proiectul n-a intrat la finantare. Ni s-a spus sa depun contestatie, ca eram indreptatit. N-avea rost…”

 

*Procesarea catinei, pe bani europeni: un vis frumos devenit cosmar!

Treaba cu ferma de catina a fost gandita gospodareste. Cat timp se face pregatirea terenului, parcuge perioada de conversie de la agricultura traditionala la cea ecologica, catina intra pe rod, sa fie gata si partea de procesare. Terenul trebuie bine pregatit, catina este o cultura perena, care poate dura 20-25 de ani. Motiv pentru care si lucrarile difera de cele din camp, facute pentru culturile agricole de acolo. Sunt lucrari de adancimi mari, la peste 70 cm. Fiind o cultura ecologica, sunt de executat si lucrari suplimentare. Trebuie urmati pasii specifici perioadei de conversie, cea de trecere de la agricultura traditional, la cea ecologica. Catina intra pe rod la 4 ani de la plantare. In tot acest timp, cu banii europeni, Lucian Darloman dorea sa finalizeze partea de procesare a ccatinei. Daca toate decurgeau ca la carte, prima recolta de catina mergea direct la procesare, alaturi, la noua fabrica. N-a fost sa fie…

 

* In primavara, catina va plantata

Am repetat intrebarea, dorin sa aflam daca nu cumva renuntarea ii da tarcoale.”Nu renunt. In primavara voi planta catina. Doar voi infiinta cultura! Poate nu pe intreaga suprafata de 30 ha. Pana acum am cheltuit in jur de 70.000 euro. Cine mi-i da inapoi, ca eu renunt maine la ferma de catina? Cand am plecat la drum, am mizat si pe fondurile europene pe care speram sa le obtin prin acel proiect. M-au costat o groaza de bani avizele pe care terbuia sa le obtin. Apoi a costat mult documentatia, studiile pe care trebuia sa le fac. Consider ca trebuia sa-mi dea o simpla adeverinta si gata. Birocratia te omoara. Nu poti sa  scapi de ea! Numai la privat n-o gasesti, la stat e in floare… Mi-am dat seama ca sunt o multime de institutii de la care trebuia sa  bat la usi ca sa obtin avizele necesare. De unele nici nu stiam ca exista. Asta intr-un judet, pe plan local. Va inchipuiti cate mai sunt la nivel central. Dupa mine era mai simplu sa dau o declaratie pe propria raspundere, un aviz favorabil. Sa ma angajez ca vor respecta toate conditiile pentru care mi se acorda finantarea. Nu, eu a trebui sa platesc inainte ca la… Acum, am avizele, dar nu-mi folosec la nimic. Un teanc de hartii care acum nu sunt bune la nimic! Dar am platit pentru ele. Ca una e sa ai cont in banca si alta sa ai bani in cont! Consider ca anul 2014 este un an mort din punctul de vedere al fondurilor europene. Normal ar fi fost ca prin lunile mai-iunie, sa fie aprobata toate documentele, terminate negocierile la Uniunea Europeana. Va fi si mai greu de accesat fondurile europene, daca nu va fi sprijin real pentru asta.”

Pe buna dreptate, Lucian Darloman avea toate motivele sa fie atat de suparat. A vrut sa faca ceva, dar n-a fost ajutat. Dimpotriva, mai mult l-au incurcat. Treptat-treptat, ferma de catina ecologica a fost “poluata”, pana la asfixiere, de birocratia tipic romaneaca. Dintr-un vis frumos, Lucian Darloman s-a trezit intr-un cosmar  financiar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *