Diferentele dintre agricultura traditionala si cea ecologica

Diferentele dintre agricultura traditionala si cea ecologica

Atat agricultura traditionala, cat si cea ecologica respecta obiectivele si principiile unei agriculturi durabile, insa exista multiple elemente care le diferentiaza. Agricultura traditionala presupune practici agricole care s-au pastrat de-a lungul anilor si tehnici care nu au fost preluate din agricultura moderna.

Agro-ecosistemele traditionale sunt caracterizate prin utilizarea in mod responsabil atat a resurselor domestice (plante cultivate si animale crescute in gospodarii), cat si a resurselor din afara fermei (plante medicinale, fructe de padure, resurse piscicole).

Agricultura ecologica este un nou mod de abordare a sistemului agricol de productie, aceasta punand accent pe calitatea produselor si valoarea lor nutritiva, dar intr-o maniera prietenoasa cu natura. Agricultura ecologica este procedeul prin care cultivarea plantelor, cresterea animalelor si producerea de alimente se face prin utilizarea de tehnologii care respecta mediul si ciclul natural de viata al ecosistemelor.

Agricultura ecologica se deosebeste fundamental de cea conventionala, prin restrictiile drastice privind folosirea de fertilizanti si pesticide de sinteza, stimulatori si regulatori de crestere, hormoni, antibiotice si sisteme intensive de crestere a animalelor si, de asemenea, prin interzicerea stricta a organismelor modificate genetic (OMG-urile) si a derivatelor acestora. Agricultura ecologica mai poarta denumirea de “biologica” sau “organica”, termeni utilizati in mod frecvent si acceptati de Uniunea Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *