Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a decis miercuri sa interzica fracturarea hidraulica

Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist
Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a decis miercuri sa interzica fracturarea hidraulica
Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a decis miercuri sa interzica fracturarea hidraulica

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a decis miercuri sa interzica fracturarea hidraulica, care permite exploatarea zacamintelor de petrol si gaze de sist, dar este acuzata de a fi foarte poluanta, pe fondul scaderii pretului la ‘aurul negru’.

Cuomo a explicat ca decizia sa se bazeaza pe ‘riscurile pentru sanatate’ reprezentate de aceasta metoda. ‘Impactul potential al fracturarii hidraulice asupra apei, aerului, resurselor naturale, populatiei si serviciilor locale sunt importante’, a scris el pe contul sau de Twitter.

‘Exista o multime de semnale de alarma si intrebari la care inca nu s-au gasit raspunsuri’, adauga el.

Fracturarea hidraulica sau ‘fracking’ este o tehnica controversata pentru a extrage petrol si gaze naturale in straturi de sist, noteaza AFP.

Ea a amplificat productia Statelor Unite de gaze si petrol din 2007, conducand astazi, potrivit analistilor, la o oferta abundenta de titei cu impact semnificativ asupra preturilor petrolului.

In ultimii ani, peste 3.000 foraje au fost efectuate in Pennsylvania /est/, stat apropiat de New York, si 15.000 in nordul Texasului /sud/, potrivit profesionistilor din sector. Alte state care practica fracturarea la scara larga includ Dakota de Nord si Dakota de Sud, in nordul SUA.

Dar, confruntate cu riscuri si incertitudini provocate de aceasta tehnologie, denuntata de grupurile de protectia mediului, mai multe state, dintre care New York, au suspendat din precautie autorizatiile de foraj.

Aparatorii mediului denunta efectele ei poluante asupra apei si atmosferei in special.

‘Cu acest anunt, guvernatorul /Cuomo/ arata ca a inteles… si da dovada de mult curaj… in legatura cu aceasta problematica importanta’, a salutat miercuri Kate Sinding, de la ONG-ul newyorkez Natural Resources Defence Council.

‘Tot mai multe dovezi stiintifice arata ca operatiunile de fracturare hidraulica prezinta riscuri grave de sanatate’, a adaugat ea.

La randul ei, industria energetica a indicat ca aceasta interdictie si moratoriul care a precedat-o au facut ca New York-ul sa piarda locuri de munca si investitii transferate statelor mai putin discriminatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *