Statul intampina deja primele probleme la proiectul energetic declarat de interes strategic national privind dezvoltarea unei hidrocentrale de acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, a carui constructie nici nu a inceput. Guvernul a inceput discutiile cu cinci consortii de companii chineze pentru constructia hidrocentralei, proiect datand din perioada lui Nicolae Ceausescu, dar are mari probleme in a majora cu propria cota-parte capitalul companiei care va derula proiectul, desi suma nu este una mare. Conform proiectului, hidrocentrala trebuie realizata in parteneriat public-privat, prin intermediul unei companii mixte in care statul sa detina 51% din actiuni, iar investitorul sa aiba 49% din titluri si posibilitatea sa contribuie numai prin finantare directa.
Valoarea intregului proiect, gandit pentru prima data in perioada regimului comunist Nicolae Ceausescu, este estimata la peste 1,1 miliarde de euro, iar Guvernul se straduieste de mai multi ani sa inceapa constructia hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti, judetul Cluj. Desi, raportat la valoarea si beneficiile investitiei, cota-parte cu care statul roman trebuie sa participe la capitalul social al companiei de proiect nu este una mare, Guvernul a ajuns intr-un blocaj de solutii care sa asigure aceasta finantare doar prin intermediul companiilor de stat din energie, conform procedurii, neavand la acest moment multe optiuni.
Compania de proiect, Hidro Tarnita, a fost infiintata in 2013 cu un capital social de 115.000 de lei si doi actionari, Complexul Energetic Hunedoara si Electrica, iar capitalul trebuia majorat cu un total de 75,6 milioane de lei, prin emiterea de noi actiuni catre Nuclearelectrica, Romgaz si CE Oltenia (cate 8,9 milioane lei), Hidroelectrica (31,3 milioane lei), CE Hunedoara si Electrica (cate 8,8 milioane lei), in doua etape, pana la 30 aprilie (in cuantum de 30%) si 31 decembrie 2014.
Hotararile Adunarilor Generale ale Actionarilor ale Nuclearelectrica si Complexului Energetic Oltenia de participare la majorarea de capital au fost insa contestate la tribunal de Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, iar Guvernul a constatat acum, conform unui document oficial citat de Mediafax, ca, si in cazul in care instanta ar respinge contestatia, hotararile respective nu mai produc efecte deoarece nu au fost aplicate, conform procedurii legale, in termen de un an de la data adoptarii de catre AGA.
Astfel, autoritatile au constatat ca nu mai sunt indeplinite conditiile legale pentru ca Nuclearelectrica si Complexul Energetic Oltenia sa mai poata participa la actuala etapa de majorare a capitalului social la Hidro Tarnita, deoarece, conform legii, hotararea AGA privind majorarea capitalului produce efecte numai in masura in care este adusa la indeplinire in termen de un an de la data adoptarii.
La randul sau, fostul Departament pentru Enegie, actionarul majoritar al Romgaz Medias, a decis sa amane „pentru moment”, la cererea actionarilor minoritari, implicarea producatorului de gaze naturale in proiectele de constructie a hidrocentralei Tarnita. In acelasi timp, Complexul Energetic Hunedoara a varsat doar o parte din bani, si anume avansul de 30% pana la expirarea perioadei de subscriere, din 30 aprilie 2014, dar nu a mai achitat restul de bani, cu termen pana la 31 decembrie 2014, din cauza situatiei financiare dificile cu care se confrunta, avand plati restante catre buget si alti creditori, de 368,2 milioane de lei.
In aceste conditii, Guvernul ia in calcul varianta ca CE Hunedoara sa fie invitat, prin somatie, sa achite restul de bani, de 6,1 milioane de lei, procedura prevazuta de Legea societatilor comerciale.
Legea 31/1990 privind societatile comerciale stabileste ca, atunci cand actionarii nu au efectuat in termen plata varsamintelor pe care le datoreaza, societatea ii va invita sa isi indeplineasca aceasta obligatie, printr-o somatie colectiva, publicata de doua ori, la un interval de 15 zile, in Monitorul Oficial si intr-un ziar de larga raspandire.
Guvernul se asteapta insa, avand in vedere situatia financiara a CE Hunedoara, ca somatia sa nu aiba efect, astfel ca a pregatit si un scenariu de continuare, in care, dupa aceasta somatie, sa anuleze, prin Consiliul de Administratie al Hidro Tarnita, actiunile subscrise si nevarsate de catre CE Hunedoara si sa decida, in aceeasi sedinta, emiterea de noi actiuni in locul celor anulate, care sa fie vandute.
Doar chinezii sunt interesati de proiect
Documentul, redactat in aceasta saptamana, releva ca investitorii interesati de proiect sunt doar companii din China, dintre care una inregistrata in Olanda. Astfel, potentialii investitori sunt consortiile formate din China Huadin Engineering si Guizhou Wujiang Hydropower Development (ambele companii din China), din Huaneng Lancang River Hydropower si Hydrolancang International Energy (ambele tot din China), din China Gezhouba Group Company si Wu Lingpower Corporation (ambele tot din China), din Sinohydro Holding (Hong Kong) si Power China Huadong Engineering Corporation (China) si din Hanergy Holding Group (China) si Hanergy Holding Europe Cooperatief (Olanda).
Lucrarile la hidrocentrala Tarnita-Lapustesti ar trebui, conform proiectului, sa inceapa in prima parte a anului viitor si sa fie incheiate intr-un interval de 5-7 ani, la 30 de kilometri de orasul Cluj-Napoca, pe valea raului Somesul Cald, cu patru grupuri de 250 MW fiecare si peste 4.000 de locuri de munca.