Energia solara va avea un pret mai avantajos decat carbunele si gazele naturale pana in anul 2025, in regiunile insorite ale Uniunii Europene, informeaza Euractiv.com.
Costurile de pruductie a energiei solare din Europa centrala si de sud, vor scadea cu pana la 0.6 euro pe kilowatt ora pana in 2025, potrivit unui studiu realizat recent de Asociatia Agora Energiewende. Studiul arata ca pretul va continua sa scada pana in anul 2050.
Cercetarea a luat in calcul doar ”ipoteza conservatoare” despre posibile descoperiri tehnologice cu privire la energia solara, si nu a tinut cont de inovatiile viitoare care ar putea face sa scada costul energiei electrice.
In prezent, cele mai mari panouri solare din Germania livreaza energie pentru mai putin de noua centi pe kilowatt ora. Potrivit studiului, electricitatea care provine din carbune sau gaz costa zece centi pe kilowatt ora.
Asociatia Agora Energiewende sustine ca panourile solare pot concura impotriva gazelor naturale si a carbunilor, iar energia solara poate obtine un rol important in bugetul statelor membre UE. Studiul a aratat ca energia solara va fi mult mai ieftina decat oricare alta forma de producere de energie.
Costurile mari ale panourilor
In prezent, costurile panourilor fotovoltaice sunt ridicate, de aceea acum energia solara este considerata scumpa.
Un proiect realizat de Uniunea Europeana pentru Uniunea Energiei recomanda statelor membre sa reduca costurile de integrare a energiei electrice regenerabile pe piata interna prin dezvoltarea de noi infrastructuri.
Au fost necesare scheme bazate pe studii de piata pentru au evidentia eficienta si costul scazut al acestui tip de energie, potrivit proiectului.
Comisarul European pentru Combaterea schimbarilor climatice si energie, Miguel Canete, a declarat pentru EurActiv ca noua Uniune a Energiei va fi constituita pe bani publici si ca aceasta va fi atractiva pentru investitorii privati.
Uniunea Energiei
Uniunea Energiei va intra in vigoare din data de 25 februarie si este raspunsul Uniunii Europene la amenintarea facuta de Rusia, in ceea ce priveste livrare de gaze naturale.
Majoritatea importurilor de gaze rusesti catre UE, aproximativ 30% din nevoile anuale, trec prin Ucraina. In 2009, Rusia a oprit distributia de gaze, producand micsorari ale cantitati de gaze in toate tarile UE.
UE importa mai mult de jumatate din energia sa, o situatie care ar putea fi imbunatatita prin producerea de energie interna, in conformitate cu proiectul propus de Uniunea Energiei.
Planurile pentru Uniunea Energiei s-au dezvoltat, de asemenea, dincolo de probleme de securitate a aprovizionarii pentru a lupta si impotriva schimbarilor climatice.