Republica Moldova: 7 cauze penale pentru gestionarea gresita a mijloacelor financiare ale Fondului Ecologic de Stat

7 cauze penale pentru gestionarea greșită a mijloacelor financiare ale Fondului Ecologic de Stat
7 cauze penale pentru gestionarea gresita a mijloacelor financiare ale Fondului Ecologic de Stat
7 cauze penale pentru gestionarea gresita a mijloacelor financiare ale Fondului Ecologic de Stat

Procuratura Generala a finalizat investigatia incalcarilor constatate de misiunea de audit a Curtii de Conturi, reflectate in Raportul auditului regularitatii managementului financiar pe anul 2012 in cadrul Ministerului Mediului si Fondului Ecologic National.

Scopul controlului a fost de a evalua starea respectarii legislatiei la gestionarea mijloacelor financiare ale Fondului Ecologic National de catre factorii de decizie ai Consiliului de Administrare si Ministerul Mediului, corectitudinea folosirii de catre beneficiari (autoritatile administratiei publice locale de nivelul I si II, intreprinderi cu capital de stat, organizatiile nonguvernamentale etc.) a banilor alocati de Ministerul Mediului pentru implementarea anumitor proiecte de protectie si refacere a echilibrului ecologic.

Verificarilor au fost supuse 38 de proiecte ecologice, finantate din mijloacele financiare ale Fondului Ecologic National (FEN) si implementate pe intreg teritoriul tarii incepand cu anul 2012.

Urmare a verificarilor efectuate, procurorii au constatat cazuri de:
• abuzuri in serviciu, savirsite de catre unii membri ai Consiliului de Administrare a FEN, in procesul de acordare a granturilor pentru implementarea diferitor proiecte;
• folosirea banilor publici contrar destinatiei;
• acordarea mijloacelor financiare pentru implementarea unor proiecte neefective,
• delapidarea bunurilor procurate din banii FEN,
• majorarea neargumentata a valorii materialelor de constructie si serviciilor, folosite la edificarea sau reconstructia statiunilor tehnologice de irigare, digurilor si dambelor de protectie a riurilor si lacurilor, etc.

In rezultatul verificarii activitatii factorilor de decizie ai Fondului Ecologic National, autoritatilor administratiei publice locale de nivelul I si II, persoanelor juridice (antreprenori), procurorii au dispus pornirea a 7 cauze penale in baza art.327 Cod penal – abuzul in serviciu, art.328 Cod penal – depasirea atributiilor de serviciu, art.329 Cod penal – neglijenta in serviciu, art.191 Cod penal – delapidarea averii straine.

Actualmente, procurorii intreprind masurile necesare in vederea investigarii cauzelor penale complet si sub toate aspectele, identificarii persoanelor vinovate si asigurarii repararii daunelor cauzate Fondului Ecologic National. De asemenea, procurorii teritoriali au fost obligati sa sporeasca eforturile in vederea combaterii si prevenirii incalcarilor de lege la gestionarea banilor publici in domeniul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *