Sonde de cercetare a unor noi zacaminte de gaz la Nuseni si Chiochis

Romgaz va amplasa in extravilanul comunelor Nuseni si Chiochis echipamente pentru cercetarea zacamintelor de gaz. Sondele vor fi instalate in localitatile Beudiu, Vita, Buza si Tentea.

Sucursala Targu Mures a Romgaz SA a cerut Agentiei de Protectie a Mediului Bistrita-Nasaud acordul de mediu pentru amplasarea unor instalatii  tehnologice si echipamente pentru punerea in productie a sondelor de cercetare izolate din structurile gazeifere Beudiu si Buza Nord, propus a fi amplasat in judetul Bistrita-Nasaud, extravilanul comunelor: Chiochis (localitatile Buza si Tentea) si Nuseni (localitatile Beudiu si Vita).

Asa cum se stie, Romgaz face cercetare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii profesioniste de transport tehnologic. Incepand cu anul 2013, Romgaz si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producator si furnizor de energie electrica.

Potrivit studiilor de specialitate, primul zacamint de gaze a fost descoperit in Bazinul Transilvaniei in anul 1909, de sonda nr. 2 Sarmasel, pentru ca pana in prezent sa fie descoperite peste 70 structuri, dintrecare cea mai mare parte dupa anul 1948. Structurile au fost puse in evidenta atat prin prospectiuni geologice, cat si prin prospectiuni geofizice.

In Bistrita-Nasaud au fost descoperite structuri gazeifere de mare altitudine si eroziune la Beudiu, Enciu, Buza, Strugureni, Fantanele si altele.

Conform specialistilor, unele zacaminte de gaze din Bazinul Transilvaniei au concentratii in metan pana la 99,9% si sunt insotite de cantitati mici de etan, butan, propan, care nu depasesc ordinul zecimilor de procente si de hidrocarburi lichide usoare (pentani, hexani, heptani) a caror concentratie variaza in jurul miimilor de procente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *