Ce spune presedintele Iohannis despre Rosia Montana si despre gazele de sist. Gabriel Resources se astepta sa iasa Ponta presedinte

Ce spune pre?edintele Iohannis despre Ro?ia Montan? ?i despre gazele de ?ist. Gabriel Resources se a?tepta s? ias? Ponta pre?edinte
Ce spune presedintele Iohannis despre Rosia Montana si despre gazele de sist. Gabriel Resources se astepta sa iasa Ponta presedinte
Ce spune presedintele Iohannis despre Rosia Montana si despre gazele de sist. Gabriel Resources se astepta sa iasa Ponta presedinteCurieru 

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat ca nu va accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale fara dezbatere si fara garantarea sanatatii publice, protectiei mediului si intereselor comunitatilor locale, scrie site-ul energyreport.ro.

„In campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun in pericol oamenii si mediul. Astazi, reiterez ideea si va spun ca nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale Romaniei fara dezbatere, fara garantarea sigurantei totale pentru sanatatea oamenilor si fara protejarea mediului inconjurator si intereselor comunitatilor locale”, afirma Iohannis, intr-o postare pe Facebook.

In campanie, tot pe Facebook, Iohannis declara ca nu va accepta „ca proiecte precum <Rosia Montana> sau sa fie aprobate peste noapte si in conditii care pun in pericol oamenii si mediul”.

Asta in conditiile in care premierul Victor Ponta a declarat, recent, in campania electorala, ca Romania se pare ca nu dispune de gaze de sist si s-a batut, astfel, pe ceva ce nu are. „Oricum s-a amanat, pentru ca…se pare ca nu avem gaze de sist, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista”, a spus Ponta, fara a dori sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat.

Pe de alta parte, potrivit energyreport.ro, din ultimul raport trimestrial al canadienilor de la Gabriel Resources, proprietarii Rosia Montana Gold Corporation, dezvoltatorul proiectul minier aurifer de la Rosia Montana, publicat pe 11 noiembrie, intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din Romania, reiese ca Gabriel Resources se astepta ca alegerile sa fie castigate de Victor Ponta, ceea ce ar fi insemnat necesitatea numirii unui nou premier si potentiala schimbare a unor ministri detinatori de portofolii-cheie pentru procesul de autorizare a proiectului aurifer de la Rosia Montana.

„Dat fiind ca nici unul dintre candidati nu a obtinut o majoritate de 50% + 1 la primul tur al alegerilor, care a avut loc pe 2 noiembrie, va avea loc un al doilea tur, la care vor participa candidatii de pe primele doua locuri, Ponta si Iohannis, pe 16 noiembrie. Compania a mai indicat si in trecut ca este improbabil sa fie luata vreo decizie-cheie cu privire la aprobarea proiectului inainte de aflarea rezultatului alegerilor prezidentiale si de finalizarea schimbarilor politice presupuse de acesta. Aceste schimbari includ numirea unui nou premier, in cazul in care Ponta va ajunge presedinte, precum si potentiale numiri de noi ministri in portofolii-cheie din Guvern. Noul presedinte isi va prelua functia pe 22 decembrie 2014. Procesul numirii unui nou premier presupune nominalizarea de catre presedinte, urmata de aprobarea acestuia de catre Parlament, ceea ce ar prelungi pana in 2015 incertitudinea cu privire la schimbarea ministrilor-cheie care ar putea influenta direct procesul decizional cu privire la aprobarea proiectului”, se spune in raportul pe trimestrul III al Gabriel Resources.

Iohannis: Explorare da, exploatare nu inca

In octombrie, Iohannis si-a asumat un angajament referitor la proiectele de exploatare de resurse naturale care pun probleme mediului sau comunitatilor.

„Nu voi accepta proiecte care nu sunt bine verificate si care pun in pericol comunitatea din zona sau mediul. Ca sa fiu mai specific, nu voi accepta sa fie promovate proiecte tip Rosia Montana”, declara candidatul ACL.

Intrebat daca prin angajamentul sau le transmite investitorilor americani ca nu au nicio sansa la exploatarea gazelor de sist, Iohannis a negat, adaugand ca prin acest mesaj le spune tuturor ca primele criterii care trebuie sa conteze in ceea ce priveste exploatarile sunt siguranta oamenilor din comunitate si evitarea pagubelor de mediu.

„Daca tehnologia garanteaza aceste lucruri, este foarte bine si se poate face urmatorul pas. Daca nu, nu”, a completat el.

In ceea ce priveste folosirea fracturarii hidraulice pentru extragerea gazelor de sist, el a sustinut ca exista discutii intre specialisti si ca nu exista o pozitie clara in aceasta chestiune.

In octombrie anul trecut, Iohannis declara, raspunzand unei intrebari, ca i se pare un lucru „exceptional de bun” faptul ca autoritatile din Vaslui au avizat explorarea gazelor de sist de catre o firma straina, adaugand ca statul roman este „incapabil” sa faca astfel de investitii.

„Mi se pare un lucru exceptional de bun. Noi trebuie sa stim ce resurse avem. Ca le exploatam apoi sau nu, este partea a doua. Dar, sa stai asa pe o tara si sa nu stii ce ai, este total gresit. Si daca metode si tehnologii noi permit explorari mai detaliate, mai bune decat cele de dinainte, sunt de parere ca trebuie facute”, a raspuns Iohannis.

„Daca apare o consecinta negativa, ea apare in locul unde se petrece exploatarea si, de aceea, este bine ca politicienii sa cantareasca foarte bine daca e nevoie de activitatea respectiva, cu urmarile negative cu tot. Dar sa condamni pausal explorari si exploatari prin firme straine mi se pare absolut exagerat. Economia romaneasca functioneaza datorita investitorilor straini. Daca i-am scoate si ar ramane numai ai nostri, ar ramane foarte, foarte putina economie. Eu cred ca politica Romaniei in ultimii 23 de ani a fost corecta, in sensul de a atrage investitii straine in Romania, care si creeaza locuri de munca”, a mai spus Iohannis, adaugand ca „e bine sa nuantam aceste lucruri si sa devenim mai putin xenofobi economic”.

„Explorarea, da. Exploatarea, parerea mea, putem sa o lasam mai incet. Trebuie sa stii ce ai. Exploatarea este inca discutabila. Urmarile nu sunt suficient de bine studiate. Cred ca nu intotdeauna trebuie folosit tot ce se poate, tehnologic. Lumea nu se termina nici maine, trebuie sa avem rabdare si sa asteptam tehnologii mai bune, dar trebuie sa le lasam ceva si celor care vin dupa noi. Daca ne apucam sa exploatam salbatic, exista riscul ca se epuizeaza resursele. In anumite domenii, trebuie sa avem si rabdare, sa vedem cum evolueaza piata, cum evolueaza tehnologia“, spunea Klaus Iohannis.

Redevente pentru comunitati locale, primarii si proprietari de terenuri

Pe de alta parte, in programul sau electoral, Iohannis arata ca comunitatile locale si proprietarii terenurilor pe care se exploateaza resurse minerale ar trebui sa primeasca o parte din redeventele platite de companiile de exploatare, redevente care, in prezent, merg integral la bugetul central de stat.

„Cred ca este necesar sa implicam mai mult comunitatile locale in acest proces de crestere a independentei energetice a tarii noastre. Din acest motiv, cred ca este necesara modificarea legislatiei, pentru ca o parte din redeventele catre bugetul central sa fie reorientate catre comunitatile locale si chiar catre proprietarii terenurilor, asa cum se intampla in SUA. In acest fel, cetatenii, comunitatile locale vor beneficia de prosperitate si vor simti ca sunt parteneri ai statului in acest proces”, se arata in programul electoral al lui Iohannis, intitulat „Romania lucrului bine facut”.

Iohannis mai spunea ca trebuie finalizat procesul de evaluare a potentialului unor noi resurse in Romania, „cele neconventionale, pentru a vedea clar ce perspective avem, iar inainte de a se pune problema inceperii exploatarii, care sunt cele mai sigure metode din punct de vedere tehnic, care pot indeplini atat criteriul eficientei productiei, cat si pe cel al protejarii mediului”. Asta in contextul in care, potrivit lui Iohannis, „securitatea energetica este o componenta extrem de importanta a securitatii nationale”.

„In egala masura, voi sustine si incuraja masurile de dezvoltare a alternativei la energia conventionala, prin dezvoltarea si exploatarea resurselor energetice regenerabile, in cadrul unor strategii integrate care sa vizeze in mod unitar crearea de avantaje strategice Romaniei (pentru a putea deveni un hub energetic regional), asigurarea independentei energetice, protejarea infrastructurilor critice, dar si, prin politicile de preturi, a consumatorilor casnici”, promitea candidatul ACL.

Ideea impartirii banilor colectati din redevente intre bugetul central si bugetele locale a mai fost vehiculata, de mai multe ori, in ultimii ani, de catre premierul Victor Ponta, si el candidat la presedintie, din partea PSD, ca si de fostul prim-ministru Emil Boc.

In judetul Sibiu, in a carui resedinta Iohannis este primar, se afla cateva dintre cele mai importante perimetre de exploatare de gaze naturale ale producatorului de stat Romgaz Medias. Contributia Romgaz si Transgaz, operatorului sistemului national de transport al gazelor naturale, reprezinta cam 25% din bugetul local neconsolidat al municipiului Medias din judetul Sibiu, potrivit autoritatilor locale.

In octombrie anul trecut, premierul Ponta declara ca, prin modificarea Legii petrolului, banii colectati din redevente vor fi impartiti intre bugetul central si bugetele locale, fara sa mai fie varsati integral in bugetul de stat, conform sistemului aplicat pana in prezent.

„Acum, toata redeventa merge in bugetul central si cred ca e o greseala, pentru ca, intr-adevar, autoritatea locala si oamenii din zona spun . Cred ca trebuie sa gasim in noua lege a redeventelor o impartire a veniturilor din redevente intre bugetul central si autoritatea locala. Eu aceasta opinie o sustin si am cerut sa fie inclusa in noua lege a redeventelor care trebuie adoptata in 2014”, spunea Ponta.

La finalul anului 2011, guvernul Boc anunta ca va adopta o ordonanta de urgenta care ar fi urmat sa stipuleze ca o cota de 20% din redeventele percepute titularilor de licente pentru activitatea de prospectiune, explorare sau exploatare de resurse minerale va fi cedata la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale pe raza careia se afla perimetrele cu resurse. In cele din urma, ordonanta de urgenta nu a mai fost adoptata.

S-a scapat Ponta la informatii confidentiale?

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat, recent, in campania electorala, ca Romania se pare ca nu dispune de gaze de sist si s-a batut, astfel, pe ceva ce nu are.

El a sustinut declaratia la Antena 3, dupa ce a aratat ca Romania trebuie sa fie independenta energetic si sa aiba propriile resurse off-shore si conventionale, iar moderatorul i-a propus ca „povestea cu gazele de sist” sa fie amanata putin, deoarece resursele existente in Marea Neagra asigura independenta energetica a tarii pentru 30 ani, in timp ce gazele de sist reprezinta o tema controversata care aduce multe puncte defavorabile oricarui politician care o sustine.

„Oricum s-a amanat, pentru ca…se pare ca nu avem gaze de sist, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista”, a spus Ponta, fara a dori sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat.

Mai devreme cu o luna, ministrul Economiei, Constantin Nita, afirma ca Romania poate fi jucatorul principal in domeniul energetic, iar exploatarea gazelor de sist va trebui sa fie acceptata de majoritatea statelor, spunand ca Romania are un avantaj extraordinar, deoarece dispune de toate resursele energetice posibile.

Contactati de Reuters, cei de la Chevron au declarat ca nu au finalizat inca evaluarea potentialului resurselor de gaze de sist ale Romaniei.

„Chevron analieaza datele colectate in cursul operatiunilor de prospectare si explorare, pentru a intelege mai bine potentialul resurselor de gaze de sist. Dupa ce analiza va fi finalizata, rezultatele vor fi furnizate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si vor ramane in custodia statului roman”, au declarat, pentru Reuters, reprezentantii Chevron.

Romania este cea de-a treia cea mai independenta energetic tara din UE. Potrivit estimarilor US Energy Information Administration, Romania ar putea dispune de resurse de gaze de sist recuperabile tehnic de 1.444 miliarde de metri cubi.

In luna iulie, compania Chevron a finalizat activitatile de explorare a gazelor de sist la sonda de la Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa doua luni de foraj la adancimi de 3.000 de metri, precizand atunci ca informatiile obtinute pe parcursul operatiunilor vor fi analizate pentru stabilirea potentialului zacamantului.

Compania Chevron a demarat, la inceputul lunii mai, lucrarile de explorare a gazelor de sist in extravilanul localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, fiind prima locatie din Romania unde compania petroliera a inceput prospectiunile pentru identificarea unor posibile zacaminte neconventionale.

Societatea Chevron Romania mai detine trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis – Bacesti, Popeni – Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in aprilie 2014, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare in perimetrul detinut la Puiesti.

Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Chevron mai detine trei licente de explorare de gaze de sist pe litoralul Marii Negre, pentru concesiunile Adamclisi, Costinesti si Vama Veche.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *