O specie de capra disparuta semana cu crocodilul

Suna ca un personaj din mitologia greaca: jumatate capra, jumatate reptila. Insa oamenii de stiinta au descoperit ca o specie disparuta, capra de pestera din Insulele Baleare sau Myotragus balearicus, a supravietuit in zona mediterana prin evolutia unor caracteristici specific reptilelor. capra

Capra, la fel ca si crocodilii, putea sa creasca in proportii variabile, oprindu-se din acest proces cand nu avea mancare. Aceasta adaptare, nemaivazuta la mamifere, a permis speciei sa supravietuiasca cinci milioane de ani, pana cand a fost exterminata de oameni, acum 3.000 de ani.

Desi capra de pestera din Insulele Baleare este primul mamifer care a adoptat strategia de viata a reptilelor, cercetatorii cred insa ca au mai existat si altele care aveau aceasta caracteristica.

Capra de pestera din Insulele Baleare era o specie pitica: avea doar 50 de centimetri pana la umar, mai putin decat un caine de talie medie. In urma cu doar cateva mii de ani, insulele din Mediterana gazduiau mai multe specii pitice de elefant, hipopotam si cerb. Cercetatorii banuiesc ca si aceste animale ar fi adoptat caracteristica de crestere a reptilelor pentru a putea supravietui.

Oamenii de stiinta cred insa ca tocmai aceasta trasatura deosebita a dus la disparitia caprei de pestera.

„Tocmai din cauza marimii lor reduse, a nou-nascutilor prematuri, greutatii de miscare, capra nu a supravietuit sosirii unui pradator extrem de important: Homo Sapiens”, au spus cercetatori.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *