Schimbarile climatice, bolile si urbanizarea ameninta specii de amfibieni precum broasca raioasa. Majoritatea speciilor de amfibieni amenintati cu disparitia traiesc in regiunile mediteraneene, regiuni din ce in ce mai calde si mai uscate.
In Marea Britanie, unde virusii fac deja sute de victime printre amfibieni, specialistii se tem pentru specii precum broasca raioasa comuna si pentru salamandra cu creasta.
Oamenii de stiinta au discutat perspectivele amfibienilor din Europa la reuniunea desfasurata la Londra a Societatii Zoologice. David Attenborough a declarat: „amfibienii sunt organisme deosebit de importante pentru ecosistemele in care traiesc, si este alarmant ca in mai putin de cateva decenii aceste organisme pot sa dispara”.
Unul din trei amfibieni, in lume sunt deja pe lista rosie a speciilor pe cale de disparitie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, in conditiile in care 150 de specii au disparut deja inca din 1980.
Extinderea oraselor, urbanizarea habitatelor naturale sunt pricipalele cauze pentru disparitia unor amfibieni, cauze la care cercetatorii mai adauga si schimbarile climatice si bolile. Multe dintre speciile de amfibieni ce traiesc in Marea Mediterana sunt in imposibilitatea de a se muta in zone mai putin calde, deoarece supravietuirea lor depinde de apa Marii Mediterane, sau zonele in care traiesc sunt blocate de lanturi muntoase, a declarat Trent Garner, cercetator la Societatea Zoologica din Londra.
Specii de serpi, pesti si pasari care se hranesc cu broaste sunt deja amenintate. Disparitia unor amfibieni este de asemenea, de asteptat sa conduca la o crestere a insectelor cu care acestia se hranesc.
„Dat fiind faptul ca multe dintre insectele cu care se hranesc amfibienii pot distruge culturile sau ne pot musca, disparitia acestor organisme ne poate afecta mai mult decat ne-am asteptat”, a declarat Garner.
La reuniunea de la Londra, cercetatorii au subliniat importanta reducerii efectului de sera, actiune ce se desfasoara favorabil si pentru amfibieni pe termen lung, iar pe termen scurt acestia au indemnat gradinile zoologice sa sporeasca programele de reproducere in captivitate pentru cele mai amenintate specii de amfibieni.