Nava lui Jacques Cousteau, Calypso, va strabate din nou oceanele

Calypso, nava lui Jacques Cousteau, va strabate din nou marile dupa ce va fi restaurata de catre o societate care a fost fondata in numele sau.Jacques Cousteau

Pe data de 10 iunie 2010 se vor sarbatori 100 de ani de la nasterea exploratorul Jacques-Yves Cousteau, ocazie cu care va fi relansata vechea sa nava Calypso care a fost grav avariata cand o barja a lovit-o in plin, in portul Singapore. Acum este reparata de Cousteau Society care spune ca va deveni o expozitie educationala.

Nava a apartinut initial Marinei Regale si era folosita pentru cautarea de mine, fiind adaptata ulterior intr-un laborator de oceanografie mobil, in 1950. Potrivit bbc.co.uk, a fost cumparata de milionarul irlandez Loel Guinness, descendentul fondatorului berariei Guiness, care apoi a echipat-o conform specificatiilor capitanului Cousteau si i-a inchiriat-o pentru modica suma de un franc pe an.

Jacques-Yves Cousteau a murit in 1997. Cousteau Society va marca centenarul de la nasterea sa cu un an de evenimente, aici fiind inclusa si o noua expeditie in Marea Mediterana pentru a documenta schimbarile de la unul dintre primele filme realizate de Cousteau in anii 1940.

Cel mai tanar fiu al sau, Pierre-Yves Cousteau, a declarat ca “daca ar fi trait si astazi, tatal meu ar fi multumit de crearea atator zone protejate si de cresterea comunitatii de oameni de stiinta care incearca sa inteleaga si sa conserve biodiversitatea oceanului. Pe de alta parte, ar fi mahnit sa vada jaful pe care il face pescuitul industrial si exploatarea rezervelor petroliere din zonele de coasta”.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,212FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente