Desertificarea ameninta 38% din Pamant

0
816

Regiunea mediterana s-ar putea transforma in curand dintr-un rai al naturii intr-o mare de nisip.desertificare

Peste o treime din solul Terrei (38%) este amenintat de desertificare, potrivit unui nou studiu publicat in International Journal of Life Cycle Assessment. Studiul a descoperit ca opt dintre cele 15 eco-regiuni sunt pe cale sa devina desert, incluzand zone de coasta, campii, regiunea mediteraneana, savane, stepele temperate, tropicale si subtropicale.

„Cel mai mare risc de desertificare (7.6 din 1+ pe o scala produsa din indicatori ai desertificarii) se afla in regiunile uscate subtropicale – Africa de Nord, tarile din Asia Mica, Australia, sud-vestul Chinei si vestul Americii de Sud”, a declarat Montserrat Nunez, principalul autor al studiului si cercetator la institutul Agro Food Research and Technology (IRTA). Multe dintre aceste regiuni sunt transformate deja in deserturi.

Zonele ramase prezinta si ele un risc puternic. Zonele mediteraneene si stepele tropicale si subtropicale au primit scorul de 6.3 din 10, in timp ce zonele de coasta si campiile, 4 din 10.

„Folosirea pamantului fara cap duce la degradarea solului. Daca acest lucru se intampla in zonele aride, semi-aride, uscat si sub-umide, precum Spania, se va ajunge la desertificare, iar efectele sunt ireversibile. Pamanturile vor deveni inutilizabile”, explica Nunez. Oamenii de stiinta sunt ingrijorati ca schimbarile climatice accelereaza procesul de desertificare.

Folosirea fara cap a pamantului include pasunarea excesiva, supra-cultivarea si defrisarile.

Cele patru semne ale desertificarii sunt: ariditatea, eroziunea, supra-exploatarea stratului acvifer si riscul de incendii.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.