Parlamentul European reia ofensiva impotriva fumatului

0
535
Parlamentul European reia ofensiva impotriva consumului de tigari
Parlamentul European reia ofensiva impotriva consumului de tigari
Parlamentul European reia ofensiva impotriva consumului de tigari
Parlamentul European reia ofensiva impotriva consumului de tigari

Parlamentul European reia ofensiva impotriva consumului de tigari. La inceputul acestei saptamani, deputatii au discutat despre masurile noi pe care vor sa le impuna in acest sens. La nivel European, Grecia are cel mai mare numar de fumatori-40 la suta din populatie fumeaza. In top urmeaza Bulgaria si Letonia-36 la suta, urmate de Austria-33 la suta. Romania este pe locul opt, la egalitate cu Lituania si Cipru.

Cel mai mic numar de fumatori e in Suedia-13 la suta. In aceasta tara, locuitorii obisnuiesc sa consume snus-tutun fara fum, supt sau prizat. Media europeana este de 28 la suta. Practic, mai mult de un sfert din populatia UE fumeaza. Cei mai multi-94 la suta, incep sa fumeze inainte sa implineasca 25 de ani, iar 18,5 la suta dintre tinerii de 15 ani fumeaza cel putin o data pe saptamana. In medie, statisticile arata ca fumatorii pierd 14 ani din viata, din cauza acestui obicei.

La nivel global, Europa este pe primul loc, cu 32 la suta din populatie care fumeaza. Urmeaza Pacificul de Vest, cu 28 la suta, Americile, cu 21 la suta, Mediterana de Est, cu 19 la suta, Asia de Sud-Est-18 la suta si Africa-10 la suta.

Peste 4.000 de produse chimice, din care cel putin 250 sunt daunatoare iar peste 50 cauzeaza cancer. Fumatorii s-au demonstrat insensibili la campaniile anti-fumat. Avertismentele de pe pachete ilustrand plamani infectati de cancer nu au dus la o scadere masiva a numarului de fumatori. Dar UE nu renunta. Pentru a reduce numarul alarmant al fumatorilor europeni, se pregatesc reguli noi.

O noua propunere de directiva pentru descurajarea fumatorilor este examinata in Parlamentul European in momentul de fata. Luni, a avut loc deja o audiere publica pe aceasta tema, organizata in comisia pentru sanatate publica. Deputatii europeni au discutat aceste chestiuni cu Tonio Borg, comisar pentru sanatate, ministrul sanatatii irlandez, James Reilly si reprezentanti ai lumii afacerilor si societatii civile. Propunerea include noi reguli de etichetare si marketing, extinderea categoriilor de produse si noi reguli pentru distribuirea transfrontaliera. Mai multe avertismente pe pachet si interzicerea aromelor precum mentolul sunt incluse in noua propunere de directiva privind tutunul. Surse: Parlamentul European, Comisia Europeana

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.