Din prima zi a lunii martie incep actiunile care preceda evenimentul anual „Luna padurii“. Directia Silvica Resita incepe campania de impaduriri, fiind cuprinse in planul acestui an 186 de hectare (impaduriri integrale) dar si 59 de hectare de completari in plantatiile efectuate in anii anteriori, precum si sapte hectare de refacere a plantatiilor calamitate din cauza factorilor meteorologici.
„Anul trecut a fost un an foarte secetos si avem zone cu stancarii unde, pe timp de seceta si cu sol superficial, puietii sufera si se usuca. Acestia vor fi inlocuiti. Prin aplicarea tratamentelor cu regenerare, vom obtine, in acest an, 683 de hectare de regenerari naturale. Acestea sunt deosebit de valoroase pentru ca provin din samanta arborilor din padurile noastre si sunt foarte bine adaptate la conditiile fitoclimatice din zona noastra“, ne-a declarat Stejarel Rotariu, directorul tehnic al Directiei Silvice.
Regenerarile naturale sunt din speciile fag, stejar, gorun, brad, paltin, frasin, valoroase, a caror promovare este urmarita de catre DSR. Pentru plantarile din aceasta primavara vor fi utilizati 1,2 milioane de puieti produsi in cele 114 pepiniere proprii cu o suprafata de 1.915 ari. Pe langa speciile de brad, molid, pin, stejar, cires sau larice, in aceste pepiniere se regasesc si puieti ornamentali care sunt oferiti spre vanzare persoanelor fizice sau juridice.
„Cei mai multi puieti ornamentali ii avem la Bozovici, Rusca Montana si Moldova Noua. In ceea ce priveste impaduririle, saptamana trecuta am organizat o licitatie pentru lucrarile necesare, la care s-au prezentat zece operatori economici, iar saptamana aceasta vom transmite castigatorilor rezultatul. De la 1 martie vor incepe activitatile specifice. Intre 15 martie si 15 aprilie, cu ocazia «Lunii padurii» demaram actiuni de constientizare si popularizare in scoli, vom colabora cu primariile pentru a arata importanta impaduririlor din fiecare primavara in domeniul forestier“, a mai precizat directorul tehnic al DSR.