Capturi irationale ale pestelui spada

0
296

Astfel se pronunta Oceana, cu ocazia unei prelegeri de Ziua Maritima Europeana organizata la Roma, unde a cerut sa se puna in aplicare masuri de gestiune inainte ca situatia pestelui spada sa atinga nivelurile altor specii, precum tonul rosu.
peste spada
Momentan, mii de ambarcatiuni captureaza acest peste fara nici o forma de control, in absenta unor restricii de captura a pestelui, in vederea protejarii juvenililor. 50-70% dintre capturi sunt reprezentate de juvenili care nu au ajuns sa se reproduca ceea ce, conform specialistilor de la ICCAT, poate degenera pe termen scurt, in reducerea drastica a populatiei.

„Politica actuala a UE si obiectivele ICCAT care se ocupa de aceasta specie la nivel regional nu sunt coerente, cu atat mai mult acum, cand este supraexploatat fara a se tine seama de capturile ilegale si cele nedeclarate” declara Xavier Pastor, directorul executival Oceana Europa.

Pe de alta parte, organizatia de conservare marina a pus accentul pe faptul ca, cel putin 20% din totalul capturilor din Marea Mediterana se realizeaza prin mijloace interzise de Natiunile Unite si ICCAT, si anume plasele de deriva. Acestea au fost interzise in 2002, dar au continuat sa fie folosite in Europa de flota italiana si altele precum cele ale Marocului, Algeriei, Turciei.

In Italia, cea mai mare exploatatoare a acestei resurse, s-au descoperit in 2008, 92 ambarcatiuni care utilizau aceasta tehnica.

,,Pescuitul ilegal, supraexploatarea si absenta regulilor de gestiune transforma Mediterana intr-un desert. Este inadmisibil ca inca exista specii de mare valoare comerciala care nu sunt supuse niciunor reguli minime de gestiune. In cazul pestelui spada, este inerenta punerea in aplicare a unor masuri care sa fie garantia unei exploatari sustenabile a acestei specii si sa elimine utilizarea plaselor de deriva in Europa si in restul tarilor mediteraneene” concluzioneaza Xavier Pastor.

Sursa: Ecoticias

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.