Schimbarile climatice aduc foametea peste zona tropicala

schimbari-climatice.jpgPrimul studiu, care analizeaza modul in care schimbarile climatice vor afecta resursele de hrana din zonele de coasta, avertizeaza asupra scaderilor dramatice a stocurilor de peste in unele dintre cele mai sarace zone ale lumii.

Un exemplu in acest sens ar fi insula Rodrigues din Mauritius. Multi oameni din natiunile sarace depind de resursele piscicole pentru a-si asigura traiul. Populatia este afectata in mod direct de declinul in ceea ce priveste captura.
Populatia piscicola din zona tropicala s-ar putea reduce cu pana la 40% in urmatorii 50 de ani din cauza incalzirii globale, punand in pericol o sursa vitala de hrana pentru lumea pe cale de dezvoltare, a dezvaluit un studiu publicat recent.

Apele din zona de coasta a Indoneziei- care se situeaza in topul zonelor bogate in resurse piscicole in prezent- ar putea fi martorele unei scaderi cu mai mult de 20% pana in 2055 datorita schimbarilor in conditiile oceanului. Pescarii care opereaza in zonele de coasta ale SUA (excluzand Alaska si Hawaii) s-ar putea confrunta de asemenea cu scaderi dramatice in resursele piscicole, la fel si cei din zonele de coasta ale Chinei si Chile.

„Pestii sunt foarte sensibili la temperatura si cand acestea cresc din cauza schimbarilor climatice, pestii se vor deplasa. Iar unele specii-cele care nu pot inota atat de departe- ar putea disparea in unele zone”, spune William Cheung, coordonator al studiului.
Studiul, realizat in cadrul proiectului Sea Around Us al Universitatii British Columbia, este primul care analizeaza impactul schimbarilor climatice asupra resurselor de hrana din zonele de coasta. Este publicat in jurnalul Global Change Biology.

Bineinteles nu toate zonele vor fi afectate. Cele cu clima mai rece isi vor vedea potentialul de captura crescand cu 30-70% pana in 2055, Norvegia, Groenlanda, Alaska si coasta estica a Rusiei avand cele mai mari cresteri. Aceasta se datoreaza faptului ca pestele va migra spre nord pe masura ce oceanul se incalzeste pentru a cauta zone mai potrivite, cu temperaturi mai scazute.

Totusi in vreme ce productivitatea per ansamblu a oceanului planetar va ramane in principiu la acelasi nivel, declinul accentuat in resurse piscicole din Asia, Caraibe si marile semi-inchise cum ar fi Mediterana ar putea determina neajunsuri dramatice in unele din zonele cele mai sarace ale lumii.

Africa ( zona sub-Sahariana) si Asia de Sud sunt deja amenintate cu resurse insuficiente de hrana din cauza schimbarilor climatice. Un alt studiu recent, realizat de catre International Food Policy Research Institute, a estimat scaderi accentuate in productia de orez si grau pana la jumatatea secolului datorita incalzirii globale, ceea ce ar determina 25 de milioane de cazuri de copii malnutriti la nivel mondial.

In multe zone din Africa si din Asia de sud-est, oamenii depind de peste si fructe de mare pentru a-si asigura jumatate din necesarul de proteine animale. „Este devastator”, spune Daniel Pauly, biolog marin la Universitatea British Columbia, care a fost implicat in realizarea respectivului studiu. „In principiu exista multi oameni care traiesc in zonele de coasta. Ei depind de resursele piscicole mult mai mult decit cei din zonele nordice. Asadar si cei care consuma, si cei care cheltuie intelept sunt afectati in mod direct de scaderile de captura piscicola”.

In acest studiu a fost folosit computerul pentru a simula efectele schimbarilor climatice asupra unui numar mai mare de 100 de specii de peste, de la krill la rechin, in 20 dintre cele mai importante zone piscicole.

Nu a fost luat in calcul procesul de acidizare a oceanului- cauzat de dizolvarea in apa marina a unui volum mai mare de dioxid de carbon si de la care oamenii de stiinta se asteapta sa accentueze efectele incalzirii la nivelul oceanelor. „Suntem de parere ca estimarile noastre ar trebui luate in considerare, mai ales ca adaugarea in ecuatie a procesului de acidizare ar scadea si mai mult potentialul piscicol”, a afirmat Cheung. El a mai spus ca un studiu ulterior va lua in considerare si acest proces.

Oamenii de stiinta au descoperit ca marile care sunt supuse unui proces de incalzire determina populatiile piscicole sa-si paraseasca habitatul actual, ca de exemplu prezenta obisnuita in zona tropicala, pestii carnivori (engl. snapper) se vor muta in nord. Unii vor migra cu succes spre ape cu temperaturi mai scazute- care se va reflecta in cresterea estimata in mai multe zone nordice in ceea ce priveste populatia piscicola. Insa unii nu vor supravietui schimbarilor. „Nu toti vor reusi sa supravietiuasca. Se pot adapta numai investind mai multa energie pentru a rezista temperaturilor mai ridicate, ceea ce inseamna mai putina crestere si mai putin potential pentru captura”, declara Pauly.

Studiul nu s-a concentrat asupra speciilor individuale. Totusi, oamenii de stiinta au afirmat ca schimbarile produse de procesul de incalzire a marilor ar putea determina scaderea si posibil si disparitia speciilor familiare de pesti chiar si in zonele cu ape cu temperaturi mai scazute, cum sunt cele de pe coasta britanica. Resursele de cod vor parasi apele Marii Britanii pentru cele ale Islandei, Norvegiei si Groenlandei.

Sursa : guardian.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *