Europa a gasit alternativa la gazele rusesti. Companiile energetice au pus ochii pe zacamintele din pamantul Saharei

Europa a gasit alternativa la gazele rusesti. Companiile energetice au pus ochii pe zacamintele din pamantul Saharei

Reglementarile de mediu si testele dezamagitoare au tinut in loc valorificarea zacamintelor de gaze de sist din Europa, dar raspunsul la succesul inregistrat de SUA in acest domeniu s-ar putea afla in Algeria, care ofera facilitati fiscale pentru incurajarea activitatilor de explorare, scrie Mediafax.

Algeria, cel mai mare exportator african de gaze, dispune deja de conducte pe sub Marea Mediterana catre Spania si Italia, relateaza Bloomberg.

Statul nord-african se afla deja in negocieri cu Exxon Mobil in legatura cu proiecte de explorare a gazelor de sist, a declarat Ali Hached, consilier al ministrului Energiei si Minelor, Youcef Yousfi.

Eni, Royal Dutch Shell si Talisman Energy au semnat deja contracte de explorare a gazelor de sist cu Algeria, iar facilitatile fiscale pentru dezvoltarea acestor zacaminte urmeaza sa fie aprobate in Parlament in urmatoarele cateva saptamani.

Algeria detine rezerve recuperabile de gaze de sist de 231 mii de miliarde de metri cubi, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, suficiente pentru aprovizionarea intregii Uniuni Europene timp de un deceniu si care valoreaza la preturile actuale 2.600 de miliarde de dolari.

Cresterea productiei de gaze in nordul Africii, daca va fi posibila, va oferi Europei o alternativa la gazele livrate de grupul rus Gazprom.

Incercarile Europei de dezvoltare a rezervelor de gaze de sist au esuat. Parlamentul Frantei a interzis folosirea metodei de fragmentare hidraulica din cauza temerilor ca aceasta tehnologie risca sa polueze apele potabile.

Marea Britanie a sistat activitatile de explorare, specialistii investigand legatura intre foraje si cutremure.

In Polonia, unde guvernul dorea dezvoltarea acestor zacaminte pentru cresterea independentei energetice fata de Rusia, testele initiale au fost dezamagitoare.

In desertul algerian, riscurile de forare sunt mai mici, iar grupul italian Eni a inceput deja sa aplice metoda fragmentarii pentru explorarea zacamintelor, in timp ce Talisman si Shell intentioneaza sa inceapa la randul lor lucrarile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *