Societatea RaRa Parc a deschis, marti, in orasul tulcean Isaccea, cel mai mare parc solar functional din Romania, acesta urmand sa asigure consumul necesar pentru circa 4.700 de gospodarii.
Lucrarile de realizare a centralei fotovoltaice au inceput in urma cu aproape trei luni, demersurile pentru punerea in practica a investitiei demarand inca din luna mai a acestui an.
‘Legislatia a fost una dintre cele mai dificile probleme pe care intampinat-o pana acum. Am mai facut doua parcuri eoliene in Romania, dar aici parca a fost mai greu. Au fost multe probleme legate de legislatie, dar nu as vrea acum sa spun una concreta’, a declarat pentru AGERPRES fondatorul RRa Parc, Emil Morariu.
Valoarea totala a investitiei este de 1,3 milioane de euro, aceasta urmand sa fie amortizata, potrivit sursei citate, in circa patru ani.
‘Investitia a fost posibila pentru ca doua companii au actionat rapid. In ciuda obstacolelor intampinate, oamenii au fost dispusi sa gaseasca rapid solutii. Aceasta investitie este un pas important pentru noi pentru a intra pe piata din Romania’, a declarat la festivitatea de inaugurare a centralei fotovoltaice din Isaccea directorul executiv al companiei Gehrlicher Solar, Klaus Gehrlicher.
Parcul solar din orasul Isaccea cuprinde 35.000 de module solare care acopera o suprafata totala de 14 hectare, durata de viata a acestora fiind de 30 de ani.
‘Pentru amplasarea panourilor solare nu s-a folosit beton, astfel ca pilonii pot fi extrasi din pamant, iar interventia noastra este reversibila’, a subliniat directorul executiv Klaus Gehrlicher.
Productia anuala estimata a centralei fotovoltaice din Isaccea, care este functionala, se ridica la 12.000 de MWh, in urmatoarea sedinta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei urmand sa se emita si licenta pentru acest parc.
Parcul solar din Isaccea este prima investitie de acest gen din judetul Tulcea si va avea circa 20 de angajati.
Conform volumului ‘Delta Dunarii – Rezervatie a Biosferei’, aparut sub egida Academiei Romane si a Ministerului Mediului, radiatia solara globala pe teritoriul Rezervatiei atinge cele mai mari valori medii anuale din Romania, in timpul semestrului cald al anului, durata efectiva de stralucire a soarelui reprezentand circa doua treimi din valoarea medie anuala.