Franta sustine interzicerea comertului international cu ton rosu

tuna.jpgFranta a dat un aviz favorabil interzicerii comertului international de ton rosu, in vederea protejarii acestei specii, care tinde sa fie din ce in mai mult pe cale de disparitie in Marea Mediterana si Oceanul Atlantic.

Miercuri, 3 februarie 2010, surse guvernamentale au confirmat pozitia favorabila a Frantei vizavi de interzicerea comertului international cu ton rosu. Franta cere ca aceasta specie sa fie inscrisa in Anexa 1 a CITES (Conventie ONU privind Comertul International cu Specii Salbatice de Fauna si Flora Amenintate cu Disparitia), care regrupeaza 175 de tari. In acest moment, activitatea de pescuit a tonului este reglementata de CICTA (Comisia Internationala pentru Conservarea Speciilor de Ton din Atlantic). Aceasta comisie a stabilit cotele de peste, care au scazut in ultimii ani, de la 30.000 de tone in 2007 pana la 13.500 de tone in 2010.

Totodata Franta a cerut o amanare de 18 luni, in vederea realizarii de noi expertize stiintifice si pentru a retrage flota de toniere. Exista aproximativ 200 de nave de pescuit, conform declaratiei misistrului Agriculturii, Bruno Le Maire, dintre care aproape 180 apartin micilor intreprinzatori, pentru care ministrul spera sa obtina o derogatie, deoarece acestea nu reprezinta decat 10% din captura vaselor franzusesti de pescuit.

Comisia Europeana este in favoarea acestei propuneri, dar parerile statelor membre sunt impartite. In ultimele saptamani, Franta si Italia au decis sa sprijine aceasta masura, dupa ce initial fusesera impotriva acesteia.

Tonul rosu, amenintat cu disparitia

Tonul rosu se gaseste, in principal, in apele din estul Oceanului Atlantic si in Marea Mediterana. Conform unor date recente, populatia de ton s-a diminuat cu 74,2% intre 1957 si 2007 (respectiv cu 61% numai in ultimii 10 ani). Potrivit INFREMER (Institutul Francez de Cercetare pentru Exploatatiile Marine), capturile de ton rosu depasesc cantitatile autorizate, depasind foarte mult stocurile inca disponibile si potentialul de reproducere al acestora. Pescuitul industrial este in cea mai mare parte destinat pietei japoneze. Aceasta primeste mai mult de 80% din capturile realizate in Marea Mediterana.
Organizatiile de protejare a mediului inconjurator sustin propunerea statului Monaco, aratand ca specia este condamnata la disparitie daca nu se iau masuri imediate de protejare a acesteia, iar „pierderea bio-diversitatii reprezinta un mare pericol global si trebuie oprita”, conform declaratiei presedintelui Comisiei pentru Mediu de la Parlamentul European, Jo Leinen.

Pescarii reactioneaza

Pescarii se opun insa acestei interdictii, pe care o considera „in contradictie totala cu progresul realizat in ultimii ani” si „un act iresponsabil al factorilor de decizie europeni carora nu le este teama sa arunce la gunoi cateva mii de locuri de munca intr-o filiera deja coplesita de criza”.

Aprobarea acestei masuri va duce la pierderea pietelor de desfacere internationale pentru tonul rosu, piata japoneza fiind cea mai afectata, insa aceste piete se vor mentine pentru alte specii de ton care nu sunt inca amenintate cu disparitia.

Sursa: http://www.lefigaro.fr/environnement, http://www.france24.com/fr, http://www.europarl.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *