Schimbarile de mediu pot cauza inundatii catastrofale pe cele mai mari fluvii ale lumii

Cauza care a dus la inundarea Parcului Lunca Argesului poate duce la un dezastru ecologic!
Schimbarile de mediu pot cauza inundatii catastrofale pe cele mai mari fluvii ale lumii
Schimbarile de mediu pot cauza inundatii catastrofale pe cele mai mari fluvii ale lumii

Schimbarile de mediu creste riscul de inundatiile de-a lungul unor fluvii precum Nilul, Amazonul si Gangele, in secolul urmator. Insa alte rauri importante vor fi mai putin predispuse la fenomenul inundatiilor, desi mare parte din Europa se afla in prezent sub apele revarsate ale mai multor rauri, potrivit unui studiu condus de o echipa de cercetatori japonezi, publicat duminica.

In fiecare an din ultimul deceniu, apele umflate ale raurilor au facut mii de victime si au cauzat pierderi de zeci de miliarde de euro, potrivit unui studiu condus de o echipa de cercetatori japonezi, informeaza agentia de stiri Reuters.

Rezultatele studiului se pot dovedi utile tarilor din intreaga lume care pot sa se pregateasca din timp pentru a intampina eventualele probleme cauzate de inundatii, potrivit studiului publicat in revista „Nature Climate Change”.

Avertismentele de prevenire ar putea determina guvernele sa faca planuri pentru a ridica baraje, sa aplice interdictii de construire in zonele inundabile, sa introduca masuri de limitare a pagubelor si sa investeasca in culturi rezistente la inundatii

Expertii japonezi au cooperat cu cei britanici si au ajuns la concluzia ca in urmatorii o suta de ani vor avea loc inundatii mai frecvente in Asia de Sud-Est, Africa Centrala si America de Sud. Fenomenul va fi intalnit in mod speciale pe raurile Yangtze, Mekong si Gange din Asia, pe raurile Niger, Congo si Nil in Africa, pe Amazon in America Latina si pe Rin in Europa.

Pe de alta parte, inundatiile vor fi un fenomen tot mai rar intalnit de-a lungul unor rauri printre care se numara Mississippi in Statele Unite ale Americii, raul Eufrat in Orientul Mijlociu si raul european Dunarea.

Expertii sunt de parere ca debitul raurilor din nord-estul Europei, unde isi are cursul Rinul, se va micsora. De asemenea, expertii au prezis ca o regiune care se intinde de la Marea Mediterana pana in Europa de Est, inclusiv bazinul Dunarii, va fi mai putin bogata din punct de vedere hidrografic.
Cercetatorii au sustinut ca exista, totusi, un mare grad de incertitudine a previziunilor.

De o saptamana, Europa Centrala este sub asediul inundatiilor , iar pana acum si-au pierdut viata 18 oameni, dintre care 10 doar in Cehia, si mii de oameni au fost evacuati din case. In Germania se vorbeste despre o „catastrofa nationala” din cauza cresterii istorice a apelor Elbei, iar in Ungaria, Dunarea a atins niveluri record, informeaza agentia de stiri AFP.

„Majoritatea oamenilor evacuati sunt, de fapt, gazduiti de catre rude sau prieteni”, subliniaza Enrico Schmidt, un oficial de la filiala locala a Crucii Rosii. „Sunt si oameni care s-au oferit sa primeasca in propriile case persoane evacuate sau sa-si puna la dispozitie apartamentele de vacanta”, continua el.

Inundatiile evaluate la cateva miliarde de euro au afectat Germania , Austria, Slovacia, Cehia si Elvetia in ultimele zile. In Ungaria, 1.400 de persoane au fost evacuate ca masura de precautie, iar evacuari au avut loc in ultimele zile in Halle, Dresda si Bitterfeld-Wolfen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *