Semnal de alarma privind Marea Mediterana: Este „pe cale de a se epuiza”

Semnal de alarmă privind Marea Mediterană: Este "pe cale de a se epuiza"
Semnal de alarma privind Marea Mediterana: Este "pe cale de a se epuiza"
Semnal de alarma privind Marea Mediterana: Este „pe cale de a se epuiza”

Organizatia de mediu World Wildlife Fund (WWF) din Franta avertizeaza ca Marea Mediterana este „pe cale de a se epuiza” din cauza unei „dezvoltari economice originale” care ameninta ecosistemele deja degradate si speciile periclitate, informeaza agentia France Presse.

Potrivit unui raport WWF, Marea Mediterana, care adaposteste intre 4% si 18% dintre speciile marine cunoscute raspandite pe o zona care acopera mai putin de 1% din oceanele lumii, face de asemenea fata unei cresteri „fara precedent” a exploatarilor petrolifere si gazifere.

Contractele de explorare offshore din domeniul petrolului si gazelor „se deruleaza acum pe mai mult de 20% din Marea Mediterana si s-ar putea extinde pana la dublarea acestei suprafete”, semnaleaza WWF, potrivit Agerpres.

„Aceasta este enorm, mai ales atunci cand stim riscul seismic al regiunii”, a declarat Pascal Canfin, CEO al WWF-France. Potrivit acestuia, „multiplicarea si cresterea activitatilor economice din acest domeniu” a plasat Marea Mediterana „pe drumul catre epuizare”.

Potrivit ONG-ului, „productia petroliera offshore ar putea creste cu 60% intre 2010 si 2020 in regiunea mediteraneana, de la 0,7 milioane de barili pe zi la 1.120.000 de barili pe zi.”

Si ceea ce priveste productia de gaze, aceasta ar putea creste in Mediterana de cinci ori intre 2010 si 2030, de la 55 de milioane la 250 de milioane tone echivalent petrol pe an.

Potrivit ONG-ului, pe langa explorarea petrolifera si gazifera, toate sectoarele traditionale ale economiei maritime, cum ar fi transportul, turismul, acvacultura „se dezvolta exponential si ar trebui sa continue sa creasca in urmatorii 20 de ani cu exceptia pescuitului profesionist”.

Transportul maritim este de asteptat sa se dubleze de acum pana in anul 2030. De asemenea si sosirile turistice internationale in Marea Mediterana sunt de asteptat sa creasca cu 60% intre 2015 si 2030 pentru a ajunge la 500 de milioane de turisti in anul 2030.

La nivelul intregii Mediterane, vor fi construiti inca 5.000 de kilometri suplimentari de coasta (drumuri, cladiri) de acum pana in anul 2025, raportat la cifrele din 2005, conform WWF.

WWF: Ecosistemele maritime, supuse unui nou impact
ONG-ul, care a analizat economia maritima din cele opt tari mediteraneene ale Uniunii Europene (Croatia, Cipru, Franta, Italia, Grecia, Malta, Slovenia, Spania), anticipeaza, de asemenea, o extindere a exploatarii miniere.
„Aceasta evolutie creeaza o concurenta tot mai mare intre sectoare pentru o zona si pentru resurse marine limitate”, care antreneaza un nou impact asupra ecosistemelor deja aflate sub presiune, subliniaza WWF care prezice conflicte intre proiectele de dezvoltare a exploatarilor pentru extractia hidrocarburilor si cele pentru dezvoltarea turismului, cum se intampla in prezent, de exemplu, in Croatia sau in Insulele Baleare.

Avand in vedere ca 90% din stocurile de peste sunt supraexploatate, WWF se asteapta, de asemenea, la un declin al pescuitului profesionist in Marea Mediterana. Dezvoltarea activitatilor de minerit, cum ar fi exploatarile miniere pe fundul marii si extractia de petrol si gaze „vor contribui in mod clar la agravarea situatiei”, estimeaza organizatia.
UE, rol crucial in realizarea obiectivelor de mediu pentru Marea Mediterana

ONG-ul, care se opune tuturor noilor dezvoltari petrolifere si gazifere offshore, solicita in special crearea unor zone marine protejate dincolo de apele teritoriale, reglementarea traficului maritim si introducerea dispozitivelor anti-coliziune pentru cetacee.

Potrivit WWF, Uniunea Europeana care si-a stabilit ca obiectiv revenirea la „starea ecologica buna” a apelor maritime europene pana in anul 2020, are de jucat un rol crucial in acest sens.

UE trebuie sa apere o viziune tinand seama de biodiversitate si de ecosistemele de la nivel national precum si de cele de la nivelul bazinului mediteranean, a subliniat navigatoarea Isabelle Autissier, presedintele WWF-France. „In caz contrar, va fi imposibil sa se realizeze obiectivele de mediu ale Comisiei Europene, daca nu sunt deja compromise”, a comentat aceasta, conform agentiei France Presse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *