Ministerul Mediului vrea un sistem performant de monitorizare a taierilor ilegale

Ministerul Mediului vrea un sistem performant de monitorizare a taierilor ilegale
Ministerul Mediului vrea un sistem performant de monitorizare a taierilor ilegale

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor /MMAP/ va urmari, in acest an, sa dezvolte un sistem pentru monitorizarea managementului forestier si a taierilor ilegale, precum si elaborarea Planului National de Gestionare a Deseurilor /DNGD/, care va include Planul National privind Prevenirea Generarii Deseurilor /PNPGD/, conform listei de prioritati strategice ale institutiei, publicate vineri pe site-ul Guvernului.

Pe prima pozitie a prioritatilor strategice se afla impulsionarea tranzitiei spre Economia Verde si Dezvoltare Durabila, prin care se doreste promovarea inovatiilor tehnologice prietenoase cu mediul si sustinerea dezvoltarii de afaceri verzi si eco-antreprenoriat, informeaza Agerpres.

Pe lista obiectivelor generale ale Ministerului Mediului se afla, de asemenea, managementul durabil al Fondului Forestier National, managementul eficient al conservarii biodiversitatii si administrarea unitara a ariilor naturale protejate din Romania, reducerea impactului schimbarilor climatice, managementul eficient al deseurilor si promovarea economiei circulare, precum si gospodarirea durabila a resurselor de apa.

La capitolul resurse financiare, in Planul strategic al MMAP se aminteste de finantarea proiectelor de mediu, in sensul asigurarii decontarii costurilor proiectelor finantate pe POS Mediu prin finalizarea in regim de urgenta a evaluarii planurilor de management a Ariilor Protejate realizate si depuse la autoritatea competenta pentru aprobare.

Potrivit datelor oficiale publicate recent de Ministerul Fondurilor Europene /MFE/, un numar de 139 de proiecte de mediu, in valoare de 7,97 miliarde de euro, au fost identificate si urmeaza sa fie finantate din bani europeni prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare /POIM/, in exercitiul financiar 2014 – 2020.

Din totalul celor 139 de proiecte aflate pe lista de prioritati, 56 reprezinta proiecte noi pre-identificate, iar 40 sunt in etapa de fazare, valoarea lor ridicandu-se la 756 milioane de euro.

Conform centralizatorului, cele mai multe proiecte (110) sunt cuprinse in sectorul Infrastructura apa si apa uzata, valoarea estimata pentru implementarea lor fiind de 7,058 miliarde euro, din care 3,028 miliarde euro reprezinta alocare POIM (Uniunea Europeana + contributie nationala). Din totalul acestora, 45 de proiecte sunt noi pre-identificate, 22 sunt fazate si 43 beneficiaza de asistenta tehnica pentru pregatire proiecte (studii fezabilitate etc.).

Alocarea totala prin POIM pentru Romania, in cazul proiectelor de mediu, pentru perioada financiara 2014 – 2020, se ridica la 4,446 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *