Semnal de alarmă privind Marea Mediterană: Este "pe cale de a se epuiza"

Semnal de alarma privind Marea Mediterana: Este „pe cale de a se epuiza”

Organizatia de mediu World Wildlife Fund (WWF) din Franta avertizeaza ca Marea Mediterana este „pe cale de a se epuiza” din cauza unei „dezvoltari economice originale” care ameninta ecosistemele deja degradate si speciile periclitate, informeaza agentia France Presse. Potrivit unui raport WWF, Marea Mediterana, care adaposteste intre 4% si 18% dintre speciile marine cunoscute raspandite…

Citește mai departe

Un cantec de balena nou, inregistrat in Antarctica. Cercetatorii cred ca ar putea apartine unei specii necunoscute de cetacee

O specie de balene necunoscuta pana acum ar putea inota in apele inghetate ale Antarcticii, noteaza BBC World. Oamenii de stiinta au inregistrat in aceasta zona un cantec de balena unic, pe care nu il pot identifica. Dovezile care sa sustina varianta unei noi specii sunt putine. Cantecul ar putea partine uneia dintre putinele specii…

Citește mai departe
Proiectul “Delfini și oameni” a ajuns la final

ONG Mare Nostrum, partener oficial in cadrul Acordului privind conservarea cetaceelor

In cadrul celei de-a cincea reuniuni a tarilor membre, care s-a desfasurat la Tanger, in Maroc, in perioada 5-8 noiembrie 2013, s-a acordat statutul de Partener oficial ACCOBAMS la doua organizatii non-guvernamentale: Mare Nostrum, din Romania si GIS3M, din Franta. Activitatile intreprinse de organizatie, in ultimii 12 ani, in sensul monitorizarii si conservarii delfinilor din…

Citește mai departe

Confirmat: tehnologia umana este „vinovata” de naufragiul si moartea a sute de delfini si balene

Activistii de mediu au sustinut ani de zile ca sonarele – sisteme de detectie si comunicare submarine – folosite de nave determina naufragierea cetaceelor pe plaje, deoarece interfera cu sistemul lor de orientare si comunicare. Un studiu international a confirmat recent ca aceasta tehnologie este responsabila de un astfel de incident major – esuarea a…

Citește mai departe

Balenele ucigase sunt tot mai stresate din cauza micsorarii populatiilor de somon Chinook

Un nou studiu demarat de catre cercetatorii din cadrul Universitatii din Washington a descoperit ca balenele ucigase din apele pacifice ale Americii de Nord sunt tot mai stresate din cauza micsorarii populatiilor de somon Chinook, una dintre prazile lor favorite. Evident, vina o poarta suprapescuitul si poluarea. „Refacerea populatiilor de somon Chinook (Oncorhynchus tshawytscha) este…

Citește mai departe

Hartuirea balenierelor japoneze este o tactica ineficienta

Hartuirea flotei nipone de baleniere in apele oceanului Antarctic de catre vase ale organizatiilor care protesteaza impotriva uciderii cetaceelor nu constituie o tactica eficienta, avand, dimpotriva, efectul cresterii sustinerii pentru vanatoare in cadrul populatiei japoneze, sustine Atsuhsi Ishii, un specialist nipon in stiinte politice, transmite AFP. Majoritatea japonezilor sunt impotriva vanatorii de balene: ei nu…

Citește mai departe
Peste 100 de delfini mor?i

Constanta: 12 delfini morti, adusi de apele marii la tarm in ultimele 24 de ore

Cinci delfini morti au fost descoperiti, vineri, pe plajele litoralului romanesc, adusi la tarm de valuri dupa ce si-au gasit sfarsitul in plasele pescaresti, sambata dimineata fiind raportate alte sapte cazuri,. Potrivit Societatii de Explorari Oceanografice si Protectia Mediului Marin „Oceanic Club”, patru delfini morti au fost descoperiti, vineri dimineata, esuati pe plajele din Mamaia…

Citește mai departe

Romania are comisar pentru balene, dar nu-si plateste cotizatia

Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta, este membru in Comisia pentru Reglementarea Vanarii Balenelor. Dar el nu are niciun cuvant de spus pentru ca tara noastra nu achita taxa de 11.000 de lire sterline, perceputa de aceasta organizatie internationala. Marea Neagra este poluata cu hidrocarburi, azot si fosfor, iar soarta…

Citește mai departe

12.000 euro pentru un specialist pe probleme de balene, desi acestea nu exista in Marea Neagra

Romania are un specialist pe probleme de balene, pentru care plateste 12.000 de euro numai in acest an. Suma reprezinta contributia la bugetul Comisiei Internationale privind Reglementarea Vanarii Balenelor. Exista, insa, o „mica” problema: in Marea Neagra nu exista balene… O hotarare adoptata de curand de Guvern prevede ca aproape 12.000 de euro sa ajunga…

Citește mai departe

Balenele in pericol datorita traficului subacvatic

Traficul subacvatic produs de nevele comerciale si de cele militare s-a intensificat foarte mult in ultima perioada, iar asta cauzeaza moartea balenelor, au declarat oamenii de stiinta prezenti la Congresul Mondial de Conservare a Mediului. Sunetele produse de motoarele yahturilor si undele sonarelor sunt suficiente pentru a distruge urechea interna a balenelor si astfel de…

Citește mai departe

Marea Mediterana sau Marea de Plastic?

     Dupa cum stim, Marea Mediterana este lipsita de curenti si maree puternice, iar in ultimul deceniu se confrunta cu o alta problema, si anume sufera intens din cauza poluarii cu plastic si substate toxice. Principalele state vinovate in acest sens sunt Spania, Franta si Italia.       Sticle de plastic, farfurii, pahare si tacamuri de…

Citește mai departe