Un mare mister biologic al balenelor si delfinilor a fost descifrat

Un mare mister biologic al balenelor si delfinilor a fost descifrat
Un mare mister biologic al balenelor si delfinilor a fost descifrat

Atat balenele, cat si delfinii au oase pelviene (ale bazinului), in ciuda faptului ca nu au picioare care sa fie atasate de ele. Prezenta oaselor pelviene in scheletul acestor mamifere pare o ciudatenie si, in lipsa unei explicatii mai bune, se considera ca ele sunt, pur si simplu, niste organe vestigiale – ramasite ale unor organe care existau la stramosii terestri ai acestor mamifere si care urmau sa dispara, in cursul evolutiei. Dar o descoperire recenta contrazice aceasta idee, aratand ca oasele pelviene ale cetaceelor au un rol important in functia sexuala.

Cercetari realizate la USC si the Natural History Museum of Los Angeles County (NHM) arata nu numai ca acest oase au un scop, dar si ca marimea (poate si forma) lor sunt influentate de selectia sexuala. Rezultatele cercetarilor au fost publicate in jurnalul Evolution .

Studiul arata ca muschii care controleaza penisul foarte mobil al masculilor de cetacee sunt atasati de aceste oase, iar oasele au un rol in controlul mobilitatii acelor muschi, deci un rol in reproducere.

Cercetatorii au folosit un scaner 3D cu laser, care a creat modele tridimensionale detaliate ale oaselor pelviene ale diverselor specii de cetacee, si au coroborat aceste date cu alte date disponibile privind marimea testiculelor in raport cu masa corpului.

Speciile de cetacee mai „promiscue” – la care fiecare femela se imperechea cu mai multi masculi, creand astfel o competitie reproductiva intre masculi – prezentau nu numai testicule mai dezvoltate, ci si oase pelviene mai dezvoltate, necesare pentru sustinerea unor penisuri de asemenea mai mari.

Oasele pelviene ale cetaceelor nu sunt, asadar, organe vestigiale devenite inutile, ci continua sa aiba un rol important in biologia acestor animale.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente