RISE PROJECT: Liderii UDMR vaneaza padurile statului

RISE PROJECT: Liderii UDMR vaneaza padurile statului
RISE PROJECT: Liderii UDMR vaneaza padurile statului

Mai multi politicieni din UDMR forteaza preluarea unei paduri uriase de la stat printr-un obscur ONG. De-a lungul anilor, demnitarii si consilierii asociatiei s-au folosit de parghiile parlamentare si administrative in interesul propriei organizatii. Miza afacerii: 50 de milioane de euro, arata o investigatie a Rise Project.

O padure a statului cu o suprafata de douazeci de ori mai mare decat Municipiul Miercurea Ciuc a devenit tinta unor politicieni din UDMR intr-un complicat proces de retrocedare. O asociatie privata revendica 21.000 de hectare ale unei foste regii a statului de dinainte de comunism doar pentru ca ii poarta numele: “Bunurile Private Ciuc”.  ONG-ul a demarat anul trecut un alt proces pentru padure dupa ce in ultimii paisprezece ani demersurile lor s-au blocat in mai multe instante judecatoresti.

Asociatia privata care revendica padurea a fost infiintata in anul 2000 de catre doi secui.

Ei s-au ocupat doar de infiintarea asociatiei, cedand-o apoi lui Raduly Kalman Robert, fost deputat UDMR si actualul primar al Municipiului Miercurea Ciuc, si lui Hajdu Gabor, fost ministru al Sanatatii in Guvernul Radu Vasile.

Sediul asociatiei a fost plasat in cladirea organizatiei locale a UDMR din Miercurea Ciuc. Tot acolo isi mai au birourile si senatorii UDMR Tanczos Barna si Korodi Attila (actualul ministru al mediului) – ambii implicati in ultimii doi ani in asociatia privata.

Membrii fondatori au pretins la infiintare ca Asociatia „Bunurile Private din Ciuc” este continuatoarea unei foste regii de stat care a functionat inainte de comunism sub acelasi nume si ca, prin urmare, padurea le revine de drept. Ei nu aveau insa un titlu de proprietate, desi legea le impunea ca inainte de infiintare sa prezinte si documentele care sa le certifice dreptul asupra terenurilor forestiere. Pentru acest motiv, instantele le-au respins pana acum solicitarile.

Primarul Raduly Kalman Robert nu a putut fi contactat. In schimb, fostul ministru Hajdu Gabor ne-a spus: „Noi am infiintat proprietarul padurilor, nu am fi avut dreptul sa infiintam administratorul patrimoniului Bunurilor Private din Ciuc si toate demersurile pe care le-am facut sunt legale”.  Statutul ONG-ului pe care l-a condus il contrazice. Activitatea principala asociatiei a fost inca de la inceput “administrarea fondului forestier al asociatiei”.

Citeste mai mult pe Rise Project.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente