Balenele ucigase sunt tot mai stresate din cauza micsorarii populatiilor de somon Chinook

Balenele ucigase sunt tot mai stresate din cauza micsorarii populatiilor de somon Chinook

Un nou studiu demarat de catre cercetatorii din cadrul Universitatii din Washington a descoperit ca balenele ucigase din apele pacifice ale Americii de Nord sunt tot mai stresate din cauza micsorarii populatiilor de somon Chinook, una dintre prazile lor favorite. Evident, vina o poarta suprapescuitul si poluarea.

“Refacerea populatiilor de somon Chinook (Oncorhynchus tshawytscha) este o conditie capitala pentru balenele ucigase (orci) din zona. Ceilalti factori perturbatori, precum poluarea sau prezenta ambarcatiunilor, nu produc atat de mult stres orcilor precum lipsa prazilor”, declara cercetatorul Samuel Wasser din cadrul Universitatii din Washington.

Biologii americani au studiat in ultimii trei ani populatiile de balene ucigase care traiesc in apele de coasta din nord-vestul Statelor Unite. Aceste orci sunt catalogate ca periclitate de catre U.S. Fish and Wildlife Service. Clanul cetaceelor in cauza numara aproximativ 89 indivizi si numarul lor a scazut cu 20 de procente intre anii 1995-2001. Pe timpul verii, somonii Chinook constituie circa 97% din dieta lor.

Dupa ce oamenii de stiinta au colectat mostre din fecalele orcilor, au analizat nivelurile hormonilor de stres, precum glucocorticoizii si hormonii tiroidieni .
Animalele stresate de factori precum zgomotele sau lipsa hranei prezinta niveluri ridicate ale hormonilor glucocorticoizi, iar cand ajung sa flamanzeasca la propriu, nivelul hormonilor tiroidieni scade pentru a le incetini metabolismul si a conserva resursele de energie.

“Informatiile noastre confirma ca lipsa somonilor este un factor de stres mult mai ridicat pentru balenele ucigase decat traficul maritim desfasurat in apele unde aceste cetacee isi petrec vara”, sustine si Katherine Ayres, studenta in cadrul aceleiasi universitati.

Pentru salvarea acestei populatii de orci, conservationistii trebuie sa faca eforturi sporite pentru a mentine o prezenta abundenta a somonilor in regiune.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente