Operatiunile militare folosite pentru descoperirea comportamentului balenelor

NOAA Fisher Services, in parteneriat cu oameni de stiinta si cu Serviciul de Marina din SUA, au desfasurat un proiect in Hawai, de a cerceta comportamentul celor mai putin studiate specii de balene. Pe tot parcursul studiului, cercetatorii au atasat, pentru prima data, senzori de sonori si de miscare mamiferelor din preajma operatiunilor militare desfasurate pe mare.
comportamentul balenelor
Folosind tag-urile subacvatice de ascultare sub apa, pentru monitorizarea comportamentului si a miscarilor speciilor sibacvatice, NOAA si cercetatorii coloboratori au descoperit mai mult de treizeci de balene din patru specii diferite. Studiile au masurat cat de adanc innotau balenele pentru hrana, cum interactionau una cu cealalta sau cu alte specii marine, cum reactionau la semnale sonore in propriul mediu de viata.
Specialistii au utilizat exercitiile marine, desfasurate in colaborare cu US Pacific Fleet, ca o oportunitate pentru a afla mai multe despre reactiile balenelor la actiunile militare desfasurate in mediul lor de viata.
Actiunile RIMPAC include folosirea unui mijloc activ pentru ultrasunete subacvatice anti-razboi, ce cuprinde mai multe zone din preajma insulelor Hawai. Transmisiile nu au fost directionate spre balene pentru studiu. Oamenii de stiinta si Marina Militara au folosit masuri de protectie impotriva expunerii balenelor.
Dr Brandon Southall, director al NOAA si co-finantator al proiectului, a declarat ca datorita acestui studiu s-au facut progrese importante, incluzand si operatiunile desfasurate pe teren in determinarea factorilor biologici ce pot influenta viata balenelor, precum si in prelevarea unor date despre mamifere individuale.
„Participarea Marinei Americane a reprezentat un aliat important in desfasurarea cercetarilor, mai ales datorita progreselor minime facute pana acum”, a declarat Southall. „Datele prelevate sunt deosebit de importante, iar prelucrarea lor necesita atentie deosebita ce poate scoate la iveala informatii importante despre viata balenelor, si poate contribuii la o colaborare viitoare intre biologi si Marina Militara”.
Actiunile s-au desfasurat pe platforma NOAA „Oscar Elton Sette” si pe barci de mici dimensiuni, de unde au fost plasate in apa monitoare subacvatice de dimensiuni reduse, simuland atacuri impotriva balenelor. Unele dispozitive au preluat inregistrari scurte cu miscarile balenelor, sunetele emise si auzite de catre acestea, iar alte inregistrari arata informatii despre deplasarile balenelor in preajma Insulelor Hawai. Au fost facute, de asemenea, fotografii de identificare si alte masuratori bilogice pentru mai multe cetacee pe tot parcursul proiectului.

Sursa: ENN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *