Schimbarile climatice

Schimbarile climatice reprezinta una din provocarile majore actuale. daca nu vom face nimic in aceasta privinta, acestea vor afecta serios lumea in care traim si ne vor schimba foarte mult modul de viata.
schimbari climatice
In ultimii 100 de ani, temperatura medie a aerului la suprafata a crescut cu 0,74 grade C. Poate nu pare mult, dat trebuie sa avem in vedere ca sec XX a fost secolul cu cea mai ridicata temperatura, iar deceniul 1990-1999 a fost deceniul cu cele mai mari temperaturi din ultimii 1 000 de ani. Aceasta tendinta de incalzire va continua, iar 11 ani din ultimii 12 se numara printrea anii cu cele mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata.
Grupul Interguvernamental pentru Schimbarile Climatice – un organism al ONU care reuneste experti in domeniul climei din toata lumea – a previzionat ca este probabil ca temperatura medie globala sa mai creasca cu 1,8 grade Celsius pana la 4 grade Celsius, iar in cel mai rau caz cu 6,4 grade Celsius pana in 2100.
Cauzele schimbarilor climatice se reduc la stilul nostru de viata din prezent, in special in regiunile mai bogate si dezvoltate ale lumii, cum ar fi Europa si America de Nord.
Sistemele de transport, centralele care ne incalzesc casele si ne dau electricitate, fabricile care produc bunurile pe care le cumparam si agricultura prin care ne obtinem hrana, toate au un rol in schimbarea climei deoarece produc cantitati enorme de gaze cu efect de sera. Acestea contribuie la pastrarea caldurii pe planeta noastra, dar problema consta in cantitatea lor din ce in ce mai mare, ceea ce a dus la cresterea temperaturii globale
Schimbarile climatice vor avea un impact major asupra vietii fiecaruia dintre noi.
– Calotele polare se topesc. Daca stratul de gheata din Groenlanda se topeste, ceea ce se poate intampla in urmatoarele sute de ani, e posibil ca nivelul apei marilor sa se ridice cu pana la sapte metri. Acest fapt va constitui o amenintare pentru cei care traiesc in zonele de coasta, dar va contamina si solul pe care se practica agricultura si rezervele de apa dulce.
– Schimbarile climatice sunt cauza unor fenomene meteorologice extreme – furtuni, inundatii, seceta si valuri de caldura.
– Daca temperaturile la nivel global vor continua sa creasca, este posibil ca 2,4 pana la 3,1 miliarde de oameni sa sufere din cauza surselor limitate de apa
– Daca temperaturile cresc cu 2,5 grade celsius, 50 de milioane de oameni se pot confrunta cu riscul foametei
Schimbarile marunte pot avea efecte foarte mari. Iata cum poti contribui la limitarea schimbarilor climatice:
– Nu lasa televizorul, calculatorul sau telefonul in asteptare. Un televizor consuma 45% din energia totala in pozitia in asteptare
– Foloseste becuri eficiente din punct de vedere energetic si stinge luminile atunci cand iesi. Nu economisesti numai energie, ci si bani
– Nu lasa incarcatorul de la telefonul mobil in priza dupa ce telefonul s-a incarcat. Astfel se risipeste 95% din electricitate.
– Economiseste apa calda facand dus in loc de baie – se consuma de patru ori mai putina energie.
– Masinile sunt sursa a 12% din emisiile de CO2 din UE. Foloseste transportul public. Mersul pe bicicleta sau pe jos reprezinta optiunu si mai sanatoase si mai ieftine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *