Activistii de mediu au sustinut ani de zile ca sonarele – sisteme de detectie si comunicare submarine – folosite de nave determina naufragierea cetaceelor pe plaje, deoarece interfera cu sistemul lor de orientare si comunicare. Un studiu international a confirmat recent ca aceasta tehnologie este responsabila de un astfel de incident major – esuarea a peste 100 de delfini in Madagascar.
In anul 2008, peste 100 de exemplare din specia delfinului Electra (Peponocephala electra) au esuat pe o plaja din Madagascar, iar un studiu recent afirma ca dezorientarea produsa de sunetele de inalta frecventa folosite pentru cartografierea fundului marii ar fi fost la originea acestui eveniment.
Sunetele de inalta frecventa ale sonarelor utilizate de navele militare, de transport si de cercetare impiedica animalele sa comunice eficient intre ele, le afecteaza orientarea si le pot face pe cetacee sa inoate spre zone in care, altfel, nu s-ar aventura.
Voluntari din cadrul Wildlife Conservation Society (WCS) si International Fund for Animal Welfare (IFAW) au salvat o parte dintre animale dar, pentru multe altele, a fost prea tarziu pentru a mai putea fi salvate.
Nu este singurul mod in care zgomotul subacvatic produs de om afecteaza cetaceele marine: un alt studiu, realizat de curand de catre Cascadia Research Collective, afirma ca sonarele navelor militare pot duce la moartea balenelor albastre. Aceste sonare emit sunetele cu frecventa intre 1 si 10 kHz, care induc la balene modificari ale comportamentului. Printre altele, schimba comportamentul de hranire al unor specii de balene, ceea ce face ca acestea sa „rateze” prazi foarte nutritive, balenele devenind malnutrite si slabite si putand chiar sa moara de inanitie, ceea ce decimeaza populatiile.
Descoperirile sunt foarte ingrijoratoare, deoarece sistemele sonar sunt foarte larg folosite in marina militara si pe navele de cercetare, in special pentru cartografierea cu precizie a reliefului submarin.
Organizatiile de protectie a naturii spera ca aceste dovezi stiintifice ale impactului zgomotului submarin produs de om asupra cetaceelor sa duca la revizuirea modului in care este utilizata aceasta tehnologie, pentru a reduce riscul la care sunt expuse cetaceele marine.