Balena cu cocoasa da semne serioase de revigorare

balena cu cocoasaPopulatia balenelor cu cocoasa a crescut dar situatia altor specii de cetacee ramane critica

Din cauza vanatorii comerciale, populatia balenelor cu cocoasa era foarte scazuta in 1970, dar in ultimii 40 de ani s-a refacut cosiderabil. In consecinta, Uniunea mondiala pentru conservarea naturii a anuntat o revizuire a statutului acestei specii in Lista Rosie a Speciilor amenintate. Din „vulnerabila”, specia trece la clasificarea „preocupare minora” chiar daca doua subspecii, balena cu cocoasa din Oceania si cea din Golful Persic sunt inca clasate cu apelativul „in pericol”.

Este o victorie imensa pentru balenele cu cocoasa si pentru toti cei care au luptat mai mult de patruzeci de ani pentru a le proteja, a declarat Patrick Ramage, directorul programului global pentru balene al Fondului international pentru protectia animalelor. Stoparea vanatorii comerciale a balenelor a fost una dintre victoriile cele mai importante ale ecologistilor in secolul XX, a adaugat el. Dar Patrick Ramage se teme ca situatia balenelor sa nu redevina critica avand in vedere ca Japonia, Islanda si Norvegia au reinceput vanatoarea de balene. Este datoria generatiei actuale de a mentine aceste creaturi magnifice departe de lista speciilor permise vanatorii, crede el.

Daca situatia este buna pentru balena cu cocoasa, nu acesta este cazul si pentru numeroase alte cetacee. Balena albastra din Antarctica a aratat cateva semne de recuperare dar ea este inca atat de rara incat ramane inscrisa pe lista ca fiind „in pericol critic de disparitie”, cea mai inalta categorie de amenintare.

Sursa: www.actu-environnement.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *