Gazele de esapament, convertite in energie

gaze de esapamentCercetatorii americani lucreaza la un proiect lansat de Departamentul american pentru Energie ce vizeaza scaderea in medie cu 10% a consumului de combustibili la masini, prin convertirea gazelor de esapament. Compania General Motors Corp. este aproape de acest deziderat, in urma unei colaborari cu cercetatori de la Ohio State University. Studiile lor din domeniul termoelectricii – stiinta folosirii diferentelor de temperatura pentru obtinerea de energie electrica – nu puteau fi mai oportune decat in prezent, in conditiile in care cresterea pretului la petrol repune pe ordinea de zi problema eficientizarii maxime a consumului de carburanti.

Conform lui Jihui Yang, cercetator in cadrul General Motors, un dispozitiv metalic circular amplasat in jurul tevii de esapament poate duce la o scadere cu 5% a consumului de combustibil pentru un automobil Chevroelt Suburban, scadre ce ar putea fi chiar mai mare la masini dintr-o clasa mai mica.

Astfel de generatoare termoelectrice, care vor furniza energie electrica necesara functionarii masinii din convertirea gazelor de esapament, ar putea intra in productie de masa in urmatorii 3 ani. Aceasta tehnologie este similara cu cea folosita in ultimii 30 de ani de NASA pentru alimentarea sondelor spatiale.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente