Speciile de plante si animale care ne-au spus adio in ultimul deceniu

0
627

De la rinoceri la specii de conifere din America de Nord, anii 2000 au pus cruce unor numar considerabil de plante si animale. Multe nu au mai fost zarite de ceva vreme in habitatele lor naturale, altele au fost declarate pur si simplu extincte de catre Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN).

An de an, IUCN face publica o „lista rosie” a speciilor amenintate. Semnalele de alarma adunate in ultimii zece ani sunt recapitulate de publicatia The Guardian intr-un necrolog al speciilor de care omenirea s-a despartit pentru totdeauna.

Baiji, delfinul chinezescdelfin
Mamiferul care inota pana nu demult in apele fluviului Yangtze este probabil cea mai amenintata specie de cetacee din lume. Untima data a fost vazut in 2002, iar incercarile de a-l repera, realizate in 2006, au fost sortite esecului. Cauzele disparitiei: pescuitul electric, construirea de baraje si poluarea.

Rinocerul negru de vestrinocer
Este considerat extrem de amenintat, poate chiar extinct. Sunt cel mult 50 de reprezentanti maturi ai acestei specii, insa ultimele sondaje efectuate in nordul Camerunului au fost zadarnice. In ultimii 50 de ani, au disparut 80% din reprezentantii acestei specii.

Broasca raioasa auriebroasca
Foarte populara pana acum ceva vreme, aceasta specie a mai fost vazuta in Costa Rica acum 10 ani. Ultimul exemplar a fost vazut in 1989.

Cioara hawaiianacioara
A fost declarata disparuta dupa ce ultimii doi reprezentanti ai speciei au disparut in 2002 din Hawaii. Cauzele disparitiei: alterarea habitatului, vanatoarea, introducerea de pradatori precum sobolanii sau mangustele.

Pachnodus velutinusmelc
Aceasta specie de melc din Seychelles a cunoscut declinul inca din 1972, iar din 1994 nu s-a mai reperat nici un exemplat in ciuda atentelor cautari.

Trochetiopsis erythroxylon, o specie de conifer de pe insula St Helena floricica
Dupa ce insula din sudul Atlanticului a fost populata de oameni, padurile formate de aceste conifere au fost exploatate fara mila. Culturile de in introduse in anii 1800 au condus la imputinarea acestor arbori. La mijlocul secolului 20, mai exista doar un singur exemplar.

Gazela Oryxgazele
A fost in trecut una dintre cele mai raspandite mamifere din Africa. Vanatul excesiv pentru carne si mai ales pentru minunatele coarne au facut ca la inceputul sfarsitul secoolului 20 sa nu mai existe nici un astfel de a animal in libertate.

Papagalul Spixpapagali
Foarte raspandit in coliviile din intreaga lume, acest papagal a fost ultima data vazut in libertate in 2000, in Brazilia.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.