CE a aprobat Romaniei cinci proiecte pentru programul Life pe 2008, de 5,9 milioane euro

Comisia Europeana (CE) a aprobat Romaniei cinci proiecte pentru programul Life+, aferente anului 2008, in valoare totala de 5,9 milioane euro, contributia comunitara ridicandu-se la aproape 3,77 milioane euro, potrivit unui comunicat al executivului european. fonduri UE

La nivelul Uniunii Europene, CE a aprobat 196 de proiecte pentru acest program, care are trei componente – Life+ Natura si Biodiversitate , Life+ Politica si Guvernare de Mediu, Life+ Informare si Comunicare – in valoare totala de 199 milioane euro, din care contributia UE se cifreaza la 107 milioane euro.

Cele mai multe proiecte au fost aprobate pentru Italia (40, in valoare totala de 92,5 milioane euro), Spania (36, de 64,1 milioane euro) si Germania (18, de 66,7 milioane euro), iar cele mai putine pentru Cehia (1, de 0,8 milioane euro).

In cazul Romaniei este vorba de patru proiecte pe Life+ Natura si Biodiversitate, precum si unul pentru Life+ Informare si Comunicare. Primul proiect se refera la aplicarea celor mai bune practici si actiuni demonstrative pentru conservarea ursului brun din Carpatii Orientali, pentru care UE aloca 386.300 euro, iar bugetul total este de 515.066 euro, cel de-al doilea vizeaza conservarea acvilei tipatoare mici, la care contributia UE este de 1,41 milioane euro din totalul de 1,884 milioane euro.

Al treilea proiect se refera la conservarea si restaurarea sitului de importanta comunitara Calimani-Gurghiu, pentru care UE a alocat 705.744 euro din totalul de 941.620 euro, iar cel de-al patrulea proiect al acestei componente urmareste conservarea speciilor de lilieci din Muntii Padurea Craiului, Bihorului si Trascau, al carui buget total este de 1,286 milioane euro, din care UE aloca 643.288 euro.

Proiectele vor incepe in 2010 si au perioada de derulare cuprinsa intre 36 si 48 de luni.

Cel de-al cincilea proiect are in vedere promovarea produselor verzi, bugetul total fiind de 1,269 milioane euro, iar contributia comunitara de 618.000 euro.

CE a mai aprobat Romaniei alte patru proiecte in 2007, cu o alocare comunitara de peste 2 milioane euro, care sunt in prezent in curs de derulare.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, pentru anul 2009, bugetul alocat de Comisia Europeana acestui program este in valoare de 250 milioane euro, din care pentru Romania acesta este de 10,9 milioane euro. Proiectele pentru sesiunea din 2009 au putut fi depuse pana pe 15 septembrie, iar anuntul privind cele selectate va avea loc anul viitor.

Life+ este instrumentul financiar pentru mediu al UE, care asigura suportul pentru dezvoltarea si punerea in aplicare a politicii si a legislatiei comunitare in materie de mediu, in special a obiectivelor celui de-al saselea Program Cadru de Actiune pentru Mediu. Life+ a intrat in vigoare pe 9 iunie 2007 si este format din trei componente: Life+ Natura si Biodiversitate, Life+ Politica si Guvernare de Mediu, Life+ Informare si Comunicare.

Printre obiectivele componentei Life+ Natura si Biodiversitate se numara aplicarea politicii si legislatiei comunitare privind natura si biodiversitatea, atat la nivel local, cat si regional, precum si dezvoltarea ulterioara si punerea in aplicare a retelei Natura 2000, cuprinzand habitatele si speciile din zona de coasta si marina.

Life+ Politica si Guvernare de Mediu are mai multe obiective specifice, inclusiv pentru domenii prioritare, precum schimbarile climatice, mediul, sanatatea si calitatea vietii, precum si resursele naturale si deseurile, iar Life+ Informare si comunicare contribuie la difuzarea informatiei si sensibilizarea cu privire la aspectele de mediu, inclusiv in cazul prevenirii incendiilor forestiere, precum si la sustinerea masurilor complementare, precum actiuni si campanii de informare si comunicare, conferinte si instruiri.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *