Islanda: Apel international contra vanatorii de balene

Douazeci si sase de tari dintre care 11 ale Uniunii Europene, unde Islanda vrea sa se alature, au adresat un apel Reykjavikului sa respecte moratoriul international asupra vanatorii de balene, intr-o declaratie comuna, citata de Agerpres.vanatoarea de balene

La initiativa Marii Britanii, tari foarte diferite ca Argentina, Australia, Statele Unite, Mexic, Germania sau Franta reamintesc ca noul guvern islandez, instalat in aprilie, a luat pozitie contra vanatorii de cetacee si i-au exprimat ‘sprijinul’ lor.

Cele 26 de tari, a caror lista este detaliata la inceputul acestei declaratii, adoptata la 2 octombrie la Londra, „doresc sa exprime sprijinul lor fata de decizia guvernului islandez de a reexamina si reevalua pozitia sa asupra vanatorii de balene”.

Printre altele, cele 26 de tari semnatare se declara ‘profund deceptionate’ de decizia precedentului guvern islandez de a autoriza la sfarsitul lunii ianuarie vanatoarea pentru urmatorii cinci ani cu cote in crestere a doua specii de balene inscrise pe lista internationala de specii in pericol (CITES).

„Odata cu schimbarea guvernului, care are in componenta sa reprezentanti de miscari de aparare a mediului, noi am sperat intr-o schimbare pozitiva”, a explicat Stephane Louhaur, reprezentant francez pe langa Comisia baleniera internationala (CBI).

Dar, a adaugat el, echipa conducatoare s-a lovit de un „lobby puternic” si „nu a reusit” sa impuna punctul sau de vedere.

Intr-un comunicat luni, Fondul international pentru protectia animalelor (IFAW- International Fund for Animal Welfare) „invita guvernul islandez sa tina cont de criticile internationale”.

„Persistenta Islandei de a mentine aceasta vanatoare inumana si fara durata plaseaza aceasta tara la marginea restului Europei”, estimeaza asociatia.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *