Mafia vechiturilor electrice activeaza si in Romania

Exportul ilegal de deseuri electronice si electrocasnice in tarile sarace a devenit si pentru romani o afacere profitabila. Speculantii autohtoni transporta zeci de mii de tone de deseuri electrice si fac jocul producatorilor care ocolesc legea, din cauza costurilor mari de reciclare.in Africa

Rotterdam, cel mai traficat port din Europa, este locul din care deseurile din echipamente electrice si electronice (DEEE) iau drumul Chinei, al Indoneziei, al Indiei sau al tarilor africane, se arata intr-un raport al Agentiei Europene de Mediu (AEM).

Transporturile ilegale de calculatoare, frigidere sau televizoare uzate trec pe aici purtand eticheta „fier vechi” si intra pe mana reciclatorilor de ocazie din statele lumii a treia, printre care, de multe ori, se numara si copiii.

Amploarea pe care a luat-o piata neagra a DEEE-urilor din Europa este determinata de preturile mari pe care le implica reciclarea acestor deseuri, cat si de faptul ca producatorii incearca sa scada considerabil costurile impuse de legislatia din domeniul protectiei mediului.

Taxa pe deseuri sau cerinta ca acestea sa fie reciclate ori distruse intr-un mod in care sa nu fie afectat mediul da de furca producatorilor care aleg, astfel, sa expedieze ilegal DEEE-urile din Europa.

Reciclarea, aproape gratis in lumea a treia

Incinerarea deseurilor in Olanda, de exemplu, costa de patru ori mai mult decat expedierea ilegala pe un vas ce pleaca spre China. Costuri, pe care unii producatori de electronice nu sunt dispusi sa le suporte.

Mult mai la indemana le este sa burduseasca insa vapoarele asiatice, ce aduc in Europa haine sau produse electronice ieftine, cu monitoare sau cu circuite integrate uzate. De asemenea, si Africa poate fi socotita unul dintre paradisurile electronicelor scoase din uz.

Vanzatorii de fier vechi aduc pe „continentul negru” zilnic maldare de componente electronice. Acestea sunt apoi cumparate de reciclatorii de ocazie. Ei le dezmembreaza sau le dau, pur si simplu, foc.

Cadmiul, plumbul sau alte metale grele, deosebit de periculoase pentru om si pentru mediu, se imprastie pe sol ori sunt aruncate in ocean. Mai mult, carcasele din plastic, tastaturile sau cablurile, din care se scoate cuprul, sunt arse in locuri alese la intamplare, pentru a fi recuperate partile metalice. Fumul si cenusa ce se degaja, incarcate cu metale si dioxina, contamineaza aerul, mancarea si panza freatica.

Agentia Europeana de Mediu, in alertaUniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite au reglementari stricte cu privire la tipurile de deseuri transportabile si la destinatiile posibile.

Nu exista insa o situatie clara a deseurilor importate sau exportate de UE, in special din cauza codurilor neclare, utilizate la raportarea acestui tip de deseuri.

Este greu de stabilit daca un televizor, de exemplu, este exportat ca produs second-hand sau ca deseu. Cu toate acestea, Agentia Europeana de Mediu, impreuna cu „Centrul European pentru managementul resurselor si deseurilor”, a intocmit anul acesta o analiza a transporturilor de deseuri din UE spre alte regiuni.

Potrivit AEM, numai in 2005, peste 15.000 de tone de televizoare au fost exportate din UE spre tarile africane. In Ghana si in Egipt, soseau zilnic peste 1.000 de televizoare uzate. Iar transportul ilegal de calculatoare vechi, telefoane mobile ori CD playere a fost mult mai mare, sustine AEM, avand in vedere valoarea medie scazuta a beneficiilor obtinute din reciclarea televizoarelor in comparatie cu avantajele consistente ale exploatarii ilegale a vechiturilor electronice.

Transporturi ilegale prin Portul Constanta

In 2008, Romania a colectat legal peste 20.000 de tone de deseuri electrice si electronice. „Acestea sunt cifrele de pe piata vizibila a colectarii electricelor si electronicelor uzate. Multe dintre vechituri ajung in China sau in India, prin Portul Constanta, in transporturi clasificate ca „fier vechi”.

Cantitatea traficata de romani in lumea a treia prin porturile europene ajunge si la 10.000 de tone anual”, spune Valentin Negoita, presedintele Eco- Tic, organizatie de colectare a DEEE-urilor. Pana de curand si Romania a exportat legal deseuri electronice in Europa, in state cum ar fi Polonia sau Austria.

„Transporturile legale, cum au fost si cele facute de Eco-Tic, sunt insa supravegheate pana la destinatie, unde cerem date inclusiv despre reciclare”, mai spune Valentin Negoita. Potrivit acestuia, colectarea si transportul ilegal afecteaza respectarea tintelor pe care tara noastra le are de atins in privinta colectarii DEEE-urilor.

Anual trebuie sa strangem patru kilograme pe cap de locuitor de frigidere, computere sau televizoare uzate. Deocamdata, cantitatea colectata poate fi aproximata la un kilogram pe cap de locuitor.

Acum insa, electronicele romanesti uzate, colectate legal, iau din ce in ce mai putin calea Europei, deoarece avem deja patru fabrici de reciclare, printre care se numara si cea de la Buzau, cea mai mare din Europa de Est.

„Porturile din Rotterdam si Hamburg sunt vestite pentru traficul cu deseuri electronice.” Valentin Negoita presedinte firma de
colectarea a DEEE

Colectare si reciclare la groapa de gunoi

Romanii sunt destul de saraci ca sa renunte la un frigider sau la un calculator cand acesta este scos din uz. De multe ori, in ciuda campaniilor de colectare, uita sa-si scoata vechiturile in fata casei, preferand sa le arunce la ghena.

Aparatele uzate impanzesc gropile de gunoi sau zac prin paduri ori pe malurile lacurilor si ajung lesne la indemana celor care scormonesc prin gunoaie sau se transforma in obiecte de joaca pentru copii.

Odata dezmembrate, chiar si accidental, DEEE-urile elimina metale grele sau freon, substante deosebit de toxice, daunatoare mediului si sanatatii. Colectarea si reciclarea corespunzatoare a acestor deseuri sunt necesare si trebuie facute in siguranta.

Electronicele uzate sunt transformate in piese de muzeu

Primul muzeu din Romania unde vor fi expuse electrocasnice vechi de peste 50 de ani se va deschide la Constanta. Muzeul va fi inaugurat in primavara anului viitor.

„In decursul anilor, am pastrat televizoare foarte vechi, de peste 50 de ani, pickup-uri, radiouri, aparatura electronica veche. Ne-am gandit ca le-am putea valorifica si arata tuturor, intrucat sunt unicate”, a declarat Dumitru Rosca, seful depozitului „Gremlin Computers”, firma ce colecteaza deseuri de orice fel din orasul de la malul marii.

Expozitia va cuprinde toata gama de deseuri electrice, electronice si electrocasnice vechi. „Vom expune numai produsele pe care reusim sa le facem functionale si speram ca in primavara sa putem inaugura muzeul”, a adaugat Dumitru Rosca. Suprafata pe care vor fi expuse electricele va fi de cel putin 100 de metri patrati si va cuprinde un circuit pe categorii de produse pentru viitorii turisti.

LCD-uri aruncate

Doi oameni lucreaza la reconditionarea deseurilor, Marian George Tanase si Ionel Lupu, ambii electronisti. Acestia iau componente de la alte produse vechi din depozit si valorifica astfel DEEE-urile.

Produsele reparate sunt donate scolilor din Constanta sau Penitenciarului de maxima siguranta „Poarta Alba”. In depozit se gasesc combine frigorifice, LCD-uri, televizoare, calculatoare, dar si PRT-uri, hartie, plastic, fier vechi ori sticla. Unele sunt aproape noi.

Acestea nu au fost niciodata puse in vanzare, fiind defecte din fabrica sau cazute de pe bancul de proba. „La ultima campanie, am colectat peste 50 de deseuri electrice, electronice si electrocasnice. Mai mult de un procent nu reusim sa recuperam”, a adaugat Dumitru Rosca.

Resturile din Constanta iau drumul hotarelor

Produsele ce nu pot fi reparate sunt bagate intr-un utilaj complex de procesat deseuri, ce separa fiecare componenta pe categorii de materiale.

„Tot ce sortam intra intr-un nou proces de fabricatie. Avem grupate placute de baza, transformatori, compresoare de la frigidere, plastic, hartie. Aceste materiale sunt furnizate spre valorificare unor firme romanesti. O parte din ele se exporta. De exemplu, la inceputul lunii, firma constanteana a furnizat 2.000 de tone de sticla din ambalaj unei companii din Germania.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *