Mamiferele marine amenintate de poluarea sonora provocata de om

„Poluarea sonora este cea mai mare amenintare la care este expus mediul subacvatic”. Aceasta este avertizarea alarmanta lansata de bioacusticienii prezenti la conferinta mondiala care a reunit la Paris mai bine de 4500 de specialisti in acustica, intre 29 iunie si 4 iulie.
Pentru a demonstra cat de importanta este aceasta problema, dezbaterile, care trateaza disciplina din toate aspectele (stiintifice, medicale, industriale), au fost deschise printr-un comunicat despre impactul surselor sonore asupra mamiferelor marine. Oceanul nu a fost niciodata o „lume a linistii”. Dintotdeauna el a fost plin de zgomote produse de natura (seisme, valuri, ploaie) sau fauna marina (pesti, crustacee). In ultimii 100 de ani insa, dezvoltarea activitatilor umane pe mare a adus surse sonore artificiale, generand astfel un nivel de zgomot nemaintalnit vreodata.
Aceasta poluare de origine antropica are cauze multiple: transportul maritim, cautarea de noi zacaminte de petrol si gaz, manevre militare, turbine eoliene offshore, avioane supersonice. Atatia decibeli pot avea un efect dezastros asupra mamiferelor marine, in special a cetaceelor (balene, delfini, casaloti) dar si a pinipedelor (morse, foci, lei-de-mare). Aceste animale utilizeaza sisteme acustice foarte sofisticate, precum ecolocatia, pentru a se gasi unul pe altul si pentru a comunica. De exemplu, delfinii si casalotii sunt dotati cu radare al caror ecou ii informeaza asupra distantei si naturii reliefului sau a organismului din jurul lor. Ca toate odontoceele (cetacee cu dinti) ei produc sunete prin propulsarea aerului in conductele nazale si prin buzele aflate in partea superioara a capului. Pentru a auzi, ei percep vibratii prin intermediul mandibulei care dirijeaza informatia spre urechea interna. Modul ce comunicare al balenei este inca foarte putin cunoscut. Ea poate „vorbi” cu semenii sai aflati chiar la mii de kilometri distanta, cu ajutorul semnalelor sonore de fecventa joasa.
Zgomotele generate de om pot, daca sunt intense, sa provoace leziuni grave organelor auditive a acestor mamifere sau sa le afecteze sistemele senzoriale, avand uneori consecinte mortale. Aceasta este si cauza din care numeroase balene sunt gasite moarte pe tarm. De aceea SUA a interzis folosirea radarelor militare in largul coastei Californiei. George Bush a decis sa faca o exceptie pentru marina, insa Curtea Suprema americana a fost sesizata.
Fara a fi neaparat letala, poluarea sonora antropica creeaza un „smog acustic” care mascheaza semnalele emise si captate de mamifere, perturband astfel mecanismele lor de comunicare, hranire si reproducere. Fara indoiala aceste cetacee aparute in urma cu zeci de milioane de ani au o buna capacitate de adaptare la schimbarile mediului. Insa, oamenii de stiinta se tem ca zgomotul general de activitatile umane este inca prea recent pentru ca acestea sa se fi putut adapta. In acelasi timp, aceste mamifere trebuie sa faca fata degradarii calitatii apelor si incalzirii climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *